Zielony chłodnik
Kremowy, gęsty i niesamowicie pyszny chłodnik z awokado dziś na blogu. Całkowicie wegański! To kto spróbuje? :) Mamy tu fanów awokado?
Przepis na dużą porcję lub dwie małe:
- 200 ml mleczka kokosowego (lub śmietanki 36%)
- 1 awokado (moje miało 120 g)
- 2 łyżki soku z cytryny/limonki (20 g)
- 10 g oleju orzechowego, kokosowego lub innego (u mnie nierafinowany z pestek dyni, pasuje idealnie!)
- odrobinka świeżego, startego imbiru
- odrobinka chili, duża szczypta soli, szczypta kardamonu
Awokado obrać ze skórki i zmiksować razem z resztą składników. Przyprawić i wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub zjeść od razu. Udekorować w dowolny sposób.
Na zdjęciu poniżej pół porcji z ugotowanymi jajami i słonecznikiem :)
Makro (cała porcja): około 567 kcal
B: 5,7
T: 65,7
W: 16*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz