TRYB JASNY/CIEMNY

Wielkanocne ciasteczka z cytryną

Dziś na blogu pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem smakowitej, cytrynowej masy idealne na wielkanoc! Mniam :) Nie pożałujecie jeśli zrobicie:) Myślicie, że przypominają jajka sadzone? Bo taki był plan. Hmm..

Przepis na 20 sztuk ciasteczek:
Przepis na ciasto:
Wszystkie składniki z wybranego przepisu zagnieść razem na gęste, kruche ciasto. 
Podzielić na 20 kuleczek i rozgnieść w dłoniach na płaskie koła, a następnie w każdym zrobić dołeczek.
Przepis na lemon curd (z przepisu na chałwowy tort tutaj [klik]):
  • 4 żółtka*
  • 50 g masła (lub oleju kokosowego)
  • 30 g soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (lubię kwaśny smak, więc nie dodałam nic, ale można dosypać łyżkę lub dwie po posmakowaniu przed upieczeniem)

Żółtka rozbełtać widelcem. Masło (lub olej) rozpuścić w rondelku razem z sokiem z cytryny i skórką. Wlać rozbełtane żółtka jednocześnie mieszając. Cały czas mieszać i podgrzewać do zgęstnienia (po około minucie masa powinna być gęsta jak budyń).
Zdjąć z ognia, posmakować, dosłodzić lub nie i wyłożyć po łyżeczce do każdego dołeczka w ciasteczkach.
Piec około 20 min w 160-165 stopniach do zarumienienia brzegów ciasteczek. Po upieczeniu zostawić na blaszce do całkowitego ostygnięcia (ciasteczka stwardnieją i zrobią się kruche).
Makro (1 ciasteczko): około 123 kcal
B: 1,7
T: 12
W: 0,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva