Masło słonecznikowe z 2 składników
Kto lubi nasiona słonecznika ręka w górę! Ja kocham💙 Dlatego dziś na blogu przepis na masełko słonecznikowe, które zrobiłam niemal identycznie jak krem kokosowy z 2 składników z przepisu tutaj [klik]. Mamy jedną różnicę, ponieważ te masło idealnie nada się również jako dodatek do chleba czy potraw wytrawnych :) Zaufajcie mi jest pyszne nawet w wersji solo jedzone łyżeczką!
Przepis na mały słoiczek:
- 100 g nasion słonecznika
- 50 g zwykłego masła
- sól, pieprz, zioła lub słodzidło w wersji na słodko
50 g nasion słonecznika zmielić na mąkę w młynku/blenderze. Dodać masło i mielić/miksować dalej, aż powstanie gładki krem, a masło się roztopi. Następnie wsypać 50 g nasion słonecznika oraz przyprawy i wymieszać. Przechowywać w lodówce.
Masło można podać z naleśnikami, racuchami albo w wersji wytrawnej na chlebku np z przepisu tutaj na chleb na smalcu [klik].
Makro (cała porcja): około 961 kcal
B: 19
T: 89,1
W: 17,6*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Jak długo takie masełko może być przechowywane ?
OdpowiedzUsuńOkoło 5-6 dni w lodówce.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)