Kwiatowe muffiny śniadaniowe
Kwiatki na śniadanie w zimie? A proszę, bo czemu by nie :) Wyglądają ładnie, a smakują przepysznie! Są dwie opcje pieczenia takich kwiatuszków: z kremowym żółtkiem oraz bez. Wybieramy co lubimy i za 25 min cieszymy się pysznym śniadankiem :)
Na 4 kwiatki - muffinki:
- 4 jaja
- 100 g pieczarek (4 sztuki)
- 100 g cukinii (lub bakłażana)
- sól, pieprz, zioła
- 10 g smalcu do wysmarowania foremek
Cukinię (lub bakłażan) umyć i pokroić w plasterki. Jaja rozdzielić na białka i żółtka. Białka (lub od razu całe jaja) wymieszać widelcem z przyprawami. Foremki na muffini wysmarować smalcem. Plasterki ułożyć na dnie i bokach foremek. W środku umieścić pieczarkę.
Na pieczarkę wlać białka (lub całe jaja) wymieszane z przyprawami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 min, aż białko się zetnie. Potem na górę wlać rozbełtane żółtka, wstawić do piekarnika na 2 minuty. Wyłączyć gaz i zostawić na jeszcze około 2 minuty w piekarniku. Można też od razu zalać pieczarkę rozbełtanymi jajami i pominąć krok z żółtkiem.
Opcja nr 1 gwarantuje nam delikatnie ścięte, kremowe żółtko :)
B: 8,2
T: 8,3
W: 1,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz