Grahamki (jaja, błonnik, mąka)
Kolejny przepis na pieczywo ląduje na blogu :) Tym razem 3 składnikowe bułeczki bez dodatkowego tłuszczu. Tylko jaja, błonnik i mąka w proporcji 5:30:30. Propozycja dla wszystkich, którym zdarza się, że bułki nie wyrastają lub wycieka tłuszcz. Z tymi to niemożliwe :) Trochę inną, przerobioną wersję bułeczek z serem znajdziecie w poście tutaj [klik].
Przepis na 5 bułeczek:
- 5 jaj
- 30 g mąki kokosowej
- 30 g łusek babki jajowatej
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (lub jedna sody i łyżeczka octu jabłkowego)
- spora szczypta soli, ulubione zioła
- opcjonalnie: 2-3 łyżki wody
Jaja rozbełtać w misce widelcem, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Można dodać wodę jeśli ciasto szybko zrobi się bardzo gęste. Zostawić ciasto na 2-4 min, a następnie ulepić rękoma bułeczki.
Można posypać solą i ziołami. Piec 40-45 min w 180 stopniach na rumiano.
Po upieczeniu można wyciągnąć od razu z piekarnika lub ostudzić w uchylonym. Nie powinny opaść, bo nie zawierają dodatku ciężkiego tłuszczu. Będą świetne jako dodatek na grilla czy na wycieczkę!
Bułeczki można także upiec w keksówce w formie chlebka. Można ubić jaja mikserem, dodać resztę składników i przelać masę do keksówki. Czas pieczenia identyczny jak bułki.
Makro (1 bułeczka): około 114 kcal
B: 8,3
T: 6,4
W: 1,3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Cześć. Jakiej mąki kokosowej i łupin używasz? Nie ma posmaku kokosa albo takiego "grzybowego" od łupin?
OdpowiedzUsuńAktualnie mam łupiny firmy Agnex, a mąki testowałam różne, ale najlepsze były: Intenson i Cocostyle (po 15 węgli na 100g) oraz ta Agnex, z której mam teraz łupiny, ale nieco więcej węgli. Bułki nie mają posmaku kokosa, ale podobnie jak inne przepisy z dodatkiem łupin - jest i tutaj lekko wyczuwalna :) Mi zupełnie nie przeszkadza. Z dodatkami smakuje jak grahamka.
UsuńPolecam też zajrzeć na inne przepisy, na pewno znajdą się takie, które przypadną do gustu :) Pozdrawiam serdecznie.
Dodam jako ciekawostkę, że wcześniej miałam łupiny z Intenson a teraz kupiłam inne. I nie spodziewałam się, że łupiny mogą się od siebie różnić. Tamte były fajne, te obecne są słabe :( Nie pamiętam firmy teraz ale są w wypiekach bardziej wyczuwalne, słabiej wiążą. Następnym razem kupię Intenson.
UsuńNiestety to samo jest z mąką kokosową, dlatego czasem pojawia się pytanie co zrobić jeśli maką za mocno chłonie i biszkopt wychodzi suchy. Ja też bardzo lubię Intenson zarówno łuski jak i mąkę :)
UsuńJak znajdzie się jedną, fajną to lepiej przy niej zostać.
Pozdrawiam :)
No dokładnie, problem z mąka już omawiałyśmy na instagramie :D Jak się znajdzie dobre, to nie ma co psuć :) A ja kurcze od razu kupiłam 1kg tych łupin :/ No serio się nie spodziewałam... łupiny to łupiny... nic bardziej mylnego ;)
UsuńZe "złych" łupin i mąki polecam pizzerinki, pizzę podwójny ser lub chlebek/pizzę bez jaj ;) Tam nie musi nic rosnąć, więc sprawdzi się idealnie. Sama tak wykorzystuje jeśli wiem, że jest kiepska do bułek ;)
UsuńCzy zamiast łupin babki jajowatej można dać zmielone siemię lniane odtłuszczone??
UsuńTak jak pisałam poniżej/wyżej - odradzam, ale jeśli to konieczność to bułki wyjdą z takim zamiennikiem.
UsuńPozdrawiam :)
a czym mogę zastąpić jajka? jest w ogóle jakieś pieczywo keto bez jajek?
OdpowiedzUsuńTak, jest na blogu pieczywo bez jajek pt "chrupkie chlebki". Proszę zerknąć.
UsuńPozdrawiam serdecznie;)
Dziękuję :) Już sprawdzam.
UsuńChoć jest tyle świetnych przepisów gdzie są jajka i tak się zastanawiam czym można je zastąpić. Np ostatnio do bułek dodałam zamiast białek siemię lniane wcześniej zalane wodą. Wyszło w miarę ok, ale to jednak nie to samo :)
Niestety pieczenie siemienia nie jest zbyt zdrowe, gdyż zmienia się profil kwasów tłuszczowych na dużo gorsze. Dlatego mam na blogu jedną, bezpieczną opcję na bez jaj ;) Jeden ze zdrowszych zamienników jaj to banan, ale niestety zawiera nieco węglowodanów.
UsuńPozdrawiam i oby coś fajnego wyszło z wypieków;)
a co z pieczeniem jajek? zwłaszcza żółtka?? co się dzieje z choliną, żelazem i innymi skladnikami odżywczymi po poddaniu ich takiej temp przez tyle czasu?? jak zmienia się tłuszcz zawarty w żółtku poddany takiej temp? a co zostaje z tekstury bialka ...? a może test połóżmy wybite jajo na talerz i stawmy do piekarnika 40 min 180 stopni heh i zbadajmy jakie to dla nas odżywcze.... myśle ze jednak zdrowie w prostocie sie znajduje...przetwarzanie to marnowanie cennego czasu na zachcianki..tak tylko sobie sie zastanawiam..
UsuńOczywiście masz rację :) Najlepsze na surowo, ale też wg naukowców słabiej przyswajalne. Tylko pytanie: czy naprawdę w XXI wieku korzystamy ze źródeł "pewnych" na tyle, by jeść wszystko w wersji minimalnie przetworzonej? Ja jem często surowe żółtka, białka rzadko, ale mimo wszystko jajka to podstawa w przepisach, więc już staram się ograniczać inne przeróbki choćby właśnie tych orzechów, które zazwyczaj zalewam wodą i jem na surowo.
UsuńI wyznaję zasadę: czego sama nie jem to nie polecam innym :)
Pierwsze bułki które nie wylądowały w koszu :D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
O to się bardzo cieszę;)
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanych kolejnych wypieków;)
czy babka płesznik się nada zamiast jajowatej ?:)
OdpowiedzUsuńTo trochę inny produkt i bułki mogą mniej urosnąć i nie być takie puszyste.
UsuńPozdrawiam i proszę zerknąć na inne przepisy bez babki ;)
Czym mozna zastapic babke jajjowata? Moze byc siemue lniane? Jesli tak to zmielone, czy w ziarenkach?
OdpowiedzUsuńTak jak pisałam wyżej: odradzam nasiona do pieczenia. Bułeczki na pewno nie wyjdą tak puszyste. Lepszą opcją będą otręby.
UsuńPozdrawiam;)
czy te bułeczki są chociaż delikatnie chrupiące, czy raczej mięciutkie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że bardziej chrupiące są te drugie z bloga (bułeczki z serem lub na oleju). Tutaj raczej puszyste, lekkie grahamki;)
UsuńPozdrawiam;)
A czy z tego przepisu wyszedlby chlebek ? Gdyby tak kasę przeładować do formy ? :)
UsuńMasę *
UsuńJedną Pani już próbowała i wyszedł nawet bez foremki. Można uformować rękoma w kształcie bochenka;) W keksowce będzie łatwiej.
UsuńPowodzenia;)
Ooo dziękuję! Alez jesteś szybka z odpowiedziami ! Dziś wypróbuję :)
UsuńTrzymam kciuki, żeby się udało :)
UsuńMam takie pytanie, czy zamiast babki jajowatej, moge uzyc poprostu blonnika witalnego firmy intenson, ktory sklada sie z 80% nasion babki plesznik i 20% nasion babki jajowatej ?? Mam cala paczke i chetnie bym zuzyla :)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, ale nie gwarantuję, że bułki ładnie urosną na płeszniku.
UsuńPozdrawiam i udanych eksperymentów :)
Czy zamiast mąki kokosowej można użyć mielone siemię lniane?
OdpowiedzUsuńMożna, ale proponuję unikać pieczenia nasionek. Szkoda marnować ich cenne składniki :)
UsuńPozdrawiam :)
Hej, można czymś zastąpić babkę?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam wyżej: można zastosować ewentualnie otręby (choć przyznam szczerze, że sama ich już dawno nie używam).
UsuńPozdrawiam :)
W jaki sposób mam uformować bułeczki jak ciasto jest lejące jak na naleśniki? :/
OdpowiedzUsuńW przepisie stoi: "zostawić ciasto na 2-4 minuty". Wtedy zgęstnieje i będzie można ulepić bułeczki :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
A jakie powinny być ustawienia piekarnika? Termoobieg, grzałka górna, dolna?
OdpowiedzUsuńMój piekarnik nie ma totalnie żadnych ustawień, więc nie podaję nic w przepisach:) Zwykły piekarnik gazowy. Najlepiej spróbować na góra-dół. Bułeczki mi nigdy nie opadły. Myślę, że wyjdą bez problemu :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Nareszcie mi wyszło jadalne pieczywo :) pierwszy był chleb na smalcu - totalnie nie mój smak i wylądował w koszu... Drugi był chlebek biszkoptowy ale coś pokielbasilam z proporcja i i też nie wyszło... A teraz w końcu czuje ze jem bułeczki :),jeszcze tylko proszek zastąpie sodą i będzie git
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że w końcu udało się znaleźć coś, co tak smakuje! :)
UsuńSmacznych bułeczek i pozdrawiam serdecznie :)
czy make i babke należy przesiac
OdpowiedzUsuńJeśli nie ma takiej informacji nigdzie - to nie:)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Zrobiłam te bułeczki i były całkiem smaczne, dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie!
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
czy wyjda bez sody
OdpowiedzUsuńWarto dodać spulchniacz w postaci np proszku, żeby urosły choć raz zrobiłam bez i też się udały, więc można próbować.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Co zrobić żeby urosły bardziej?
OdpowiedzUsuńMożna ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z resztą składników, a całość upiec w foremkach na muffinki. Wyjdą wyższe i bardziej delikatne.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
jak długo bułeczki są świeże i w jaki sposób je przechowywać?
OdpowiedzUsuńSą świeże około 4 dni. Trzeba je przechowywać w lodówce, ale można też mrozić.
UsuńPozdrawiam!
Droga Pani Sabinko! Na Pani stronie znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów i wiele cennych informacji o diecie ketogenicznej. Przepis na bułeczki jest idealny. Bułeczki wyszły malutkie, lecz pulchniutkie i bardzo syte. Pozdrawiam serdecznie! Iza
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Niestety wypieki "keto" są o tyle inne od standardowych na mące pszennej, że nie używamy 500g mąki, a zaledwie 30-50g, a to sprawia, że wypiek jest dużo mniejszy objętościowo, ale za to baaaaardzo zdrowy i syty :)
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków :)
Zastanawiam się, czy mąki z nasion, ale odtłuszczonych - lniana i słonecznikowa - też nie są wskazane? W sumie, jesli są odtłuszczone, to może nie ma negatywnych skutków po obróbce termicznej?
OdpowiedzUsuńWychodzę z założenia, żeby nie kombinować i raczej nie stosuję takich rzeczy, mąkę slonecznikowa używam czasem do czekoladek. Niemniej jednak okazjonalnie nic się nie stanie jeśli tak zrobimy;) Te nasiona nie są w pełni odtłuszczone, no i to trochę inny produkt w porównaniu do mąki kokosowej i łusek, bułki wyjdą pewnie twardsze, zbite, nie wiem nawet czy ładnie urosną. Trzeba mieć tego świadomość.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Witam
UsuńCzy moge łuski zamienić na złowe siemie lniane zmielone ?
Pozdrawiam
Nie używam i nie polecam pieczenia z siemienia.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Mam pytanie czy zamiast mąki kokosowej po której się źle czuję i mam wzdęcia mogę zastąpić mąką migdałową? Czy odżywkę białkowa też można czymś zastąpić ?
UsuńNie używam innych typów mąk do pieczenia. Polecam wpis "dlaczego nie piekę orzechów i nasion". W tym przepisie nie ma odżywki :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!