TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto "Styropian"

Kolejny przepis z czasów dzieciństwa czyli....sernik bez sera zwany inaczej "Styropianem". Ulubione ciasto mojej mamy, a długo również moje, gdy robiłam podmiankę w przepisie i używałam tłustego mleczka kokosowego zamiast śmietany, której nie powinnam jeść. Tym razem mocno przerobiona wersja low carb. Mam nadzieję, że się Wam spodoba :)

Przepis na tortownicę 22 cm:
Spód:
Zagneść składniki na spód do tartaletek i wygnieść nimi tortownicę.

Środek:
  • 500 g gęstej śmietany 18% (ewentualnie twardej części z puszki mleczka kokosowego)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 20 g mąki kokosowej
  • 3 białka (1 pozostałe z kruszonki i 2 dodatkowe, z żółtek możemy ubić kogel mogel z przepisu tutaj [klik])
  • opcjonalnie: kilka łyżek erytrolu/ksylitolu/stewii
  • opcjonalnie: wanilia/aromat waniliowy (kilkanaście kropelek)
Śmietanę wymieszać z wiórkami i mąką oraz wanilią. Białko ubić na sztywno, a następnie dodać słodzidło i jeszcze chwilę ubijać. Delikatnie połączyć ze śmietaną, wiórkami i mąką. Wylać masę na spód. Powinna być gęsta, nie może być lejąca. 

Kruszonka:
Zagnieść składniki na kruszonkę, a następnie pokruszyć na wierzch ciasta. Całość piec około 50-60 min w 180 stopniach na rumiano. 


Najlepsze jest po schłodzeniu w lodówce drugiego dnia rano. Ciasto z mleczkiem koniecznie trzeba schłodzić, aby stężało. Ciasto ze śmietaną powinno być gotowe do jedzenia nawet na gorąco.
Ciasto jest pyszne, kremowe i wilgotne :)
Makro (1 porcja z 8 kawałków): około 525 kcal
B: 8,9
T: 48,3
W: 6,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Wygląda obłędnie. A czy zamiast 18% mogę dać gęstą 30%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest naprawdę gęsta, a nie lejąca to tak, ale nie widziałam jeszcze gęstej 30stki osobiście. Wszystkie były płynne jak mleko.

      Powodzenia i pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Muszę spróbować. Z tego co pamiętam to 30% President jest podobnej konsystencji co 18%. Jeśli wyjdzie to na pewno się pochwalę.
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. W takim razie czekam na efekty;) I życzę udanego sernika.

      Usuń
    4. Gęsta jest 36 % - ja też wypróbuję i dam znaka :) , pozdrowienia :)

      Usuń
    5. Jak jest ciężka i gęsta to wyjdzie ;)

      Usuń
    6. Melduję że ciasto wyszło MEGA :) , 400 ml śmietany 36 % ( mocno gęsta z Piątnicy ) oraz 100 ml śmietanki 30 % wodnistej , pozdrowionka :) i dziękuję za fantastyczny przepis :)

      Usuń
    7. Super!;) To zostaje mi życzyć smacznego i udanych kolejnych wypieków;)

      Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva