Ciasto "Styropian"
Kolejny przepis z czasów dzieciństwa czyli....sernik bez sera zwany inaczej "Styropianem". Ulubione ciasto mojej mamy, a długo również moje, gdy robiłam podmiankę w przepisie i używałam tłustego mleczka kokosowego zamiast śmietany, której nie powinnam jeść. Tym razem mocno przerobiona wersja low carb. Mam nadzieję, że się Wam spodoba :)
Przepis na tortownicę 22 cm:
Spód:
Zagneść składniki na spód do tartaletek i wygnieść nimi tortownicę.
Środek:
- 500 g gęstej śmietany 18% (ewentualnie twardej części z puszki mleczka kokosowego)
- 100 g wiórków kokosowych
- 20 g mąki kokosowej
- 3 białka (1 pozostałe z kruszonki i 2 dodatkowe, z żółtek możemy ubić kogel mogel z przepisu tutaj [klik])
- opcjonalnie: kilka łyżek erytrolu/ksylitolu/stewii
- opcjonalnie: wanilia/aromat waniliowy (kilkanaście kropelek)
Śmietanę wymieszać z wiórkami i mąką oraz wanilią. Białko ubić na sztywno, a następnie dodać słodzidło i jeszcze chwilę ubijać. Delikatnie połączyć ze śmietaną, wiórkami i mąką. Wylać masę na spód. Powinna być gęsta, nie może być lejąca.
Kruszonka:
Zagnieść składniki na kruszonkę, a następnie pokruszyć na wierzch ciasta. Całość piec około 50-60 min w 180 stopniach na rumiano.
Najlepsze jest po schłodzeniu w lodówce drugiego dnia rano. Ciasto z mleczkiem koniecznie trzeba schłodzić, aby stężało. Ciasto ze śmietaną powinno być gotowe do jedzenia nawet na gorąco.
Ciasto jest pyszne, kremowe i wilgotne :)
Makro (1 porcja z 8 kawałków): około 525 kcal
B: 8,9
T: 48,3
W: 6,6*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
B: 8,9
T: 48,3
W: 6,6*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Wygląda obłędnie. A czy zamiast 18% mogę dać gęstą 30%?
OdpowiedzUsuńJeśli jest naprawdę gęsta, a nie lejąca to tak, ale nie widziałam jeszcze gęstej 30stki osobiście. Wszystkie były płynne jak mleko.
UsuńPowodzenia i pozdrawiam :)
Muszę spróbować. Z tego co pamiętam to 30% President jest podobnej konsystencji co 18%. Jeśli wyjdzie to na pewno się pochwalę.
UsuńPozdrawiam
W takim razie czekam na efekty;) I życzę udanego sernika.
UsuńGęsta jest 36 % - ja też wypróbuję i dam znaka :) , pozdrowienia :)
UsuńJak jest ciężka i gęsta to wyjdzie ;)
UsuńMelduję że ciasto wyszło MEGA :) , 400 ml śmietany 36 % ( mocno gęsta z Piątnicy ) oraz 100 ml śmietanki 30 % wodnistej , pozdrowionka :) i dziękuję za fantastyczny przepis :)
UsuńSuper!;) To zostaje mi życzyć smacznego i udanych kolejnych wypieków;)
UsuńPozdrawiam serdecznie;)