Brownie o smaku cytrusów
Kto zamawiał Brownie?:) Przepisów na to ciasto jest mnóstwo.... od tych z mielonymi orzechami, mąką migdałową czy wiórkami po te z dodatkiem mleka, miodu, warzyw czy owoców. U mnie wersja bardzo prosta, skromna, ale przepyszna :) 5 min roboty + 25 pieczenia i gotowe!
Przepis na 6 kostek ciasta z keksówki o długości 35 cm (lub 12 kostek ciasta z foremki kwadratowej o wymiarach 20x20):- 100 g czekolady gorzkiej min. 85%
- 5 g gorzkiego kakao (można pominąć, ale warto dodać dla jeszcze mocniejszego podbicia smaku czekoladowego)
- 90 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem zwykłym w ilości 100g lub klarowanym w ilości 90g)
- 4 jaja
Dodatki:
- szczypta soli
- łyżeczka skórki z cytryny/pomarańczy
- łyżeczka soku z pomarańczy (10g)
- opcjonalnie: cynamon, kardamon, wanilia
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia*
- opcjonalnie: owoce np. maliny jagody, jeżyny
*Brownie wychodzi o smaku gorzkiej czekolady i cytrusów. Jeśli preferowane jest słodsze to należy dodać 2-3 łyżki słodzidła.
Olej roztopić razem z czekoladą. Ostudzić. Rozdzielić 4 jaja na białka i żółtka, a następnie ubić białka ze szczyptą soli. Zmiksować żółtka z białkami i delikatnie wymieszać z czekoladową masą (nie mieszać długo, aby masa się nie zwarzyła i dalej była puszysta). Przelać do foremki (można na wierzch wrzucić garść owoców) i piec 25 min w 160 stopniach lub maks. 20 minut w 180 stopniach.
Polewa (opcjonalnie):
Przygotować polewę z przepisu i wylać na ciasto.
Poniżej ciasto jeszcze bez polewy (tutaj upieczone w keksówce).
Jest pyszne! Smakuje jak wilgotne, mięciutkie Brownie. W lodówce tężeje i staje się jeszcze bardziej mokre.
Tutaj jest ciasto posypane zmielonym erytrolem. Tutaj upieczone w kwadratowej foremce.
Prezentuje się pięknie i smakuje pięknie!
Makro (1 kostka Brownie z polewą czekoladową na wodzie): około 301 kcalOlej kokosowy, którego używam można kupić z rabatem 12% na hasło reva12 tutaj [klik].
B: 8,0
T: 27,8
W: 3,8*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
T: 27,8
W: 3,8*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
😍😍😍😍😍 To jest mega ❤❤❤❤❤
OdpowiedzUsuńCzekolada zawsze i wszędzie♥️
UsuńPozdrawiam i smacznego Brownie ;)
A można zamiast 100g czekolady dodać 100g samego kakao w proszku? :)
OdpowiedzUsuńNie nie, to kiepski pomysł. Wyjdzie potwornie gorzkie i pewnie suche. Prędzej masła kakaowego;) Proponuję zrobić czekoladową polewę z przepisu na blogu i dopiero połączyć z jajami. Mam na blogu też biszkopt o podobnym smaku do brownie w przepisie: Kinder kanapka. Można tam zajrzeć i upiec coś podobnego ;)
UsuńPozdrawiam;)
a gdyby dodać do tego gładkiego twarogu/mascarpone? albo zrobić takie łaty z sera? Myślisz, że to się uda?
OdpowiedzUsuńMyślę, że wyjdzie. Sama miałam taki plan zrobić, ale narazie nie spróbuję ;) Wymieszaj mascarpone lub twaróg z odrobiną mleka lub śmietanki i słodzidla i poukładaj w masie Brownie przed upieczeniem.
UsuńPozdrawiam i udanych eksperymentów;)
Jak duża ma być ta foremka?
OdpowiedzUsuńJa swoją piekłam w keksówce o długości 35cm takiej standardowej, ale równie dobrze może być mała tortownica czy mała kwadratowa foremka, bo ciasto i tak wyszło wysokie jak na Brownie :)
Usuńw jakiej foremce najlepiej piec, bo nie wiem na ile ciasta jest ten przepis.
OdpowiedzUsuńNa samej górze podałam w jakiej piekłam ciasto ze zdjęcia. Można je upiec w małej tortownicy czy małej kwadratowej foremce :)
UsuńPozdrawiam:)
ile wg Ciebie jest porcji takiego ciasta ? zastanawiam się ile to 299 kcal :)
OdpowiedzUsuńW przepisie jest 6 kostek ciasta z keksówki i to wychodzi taki kawałek ciasta jak średnia kostka sernika podawanego w kawiarni. Te ciasto można zrobić w innej foremce i kroić jak tort lub jak murzynek wtedy kawałki będą inne :)
UsuńPozdrawiam :)
Szybkie i ... nieprzyzwoicie zniewalające zrobiłam w okrągłej formie. Odjazdowe puszyste cudowne
OdpowiedzUsuńMiło mi! Na zdrowie :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Najpierw ładnie urosło a potem opadło dwukrotnie mimo, że studziłam powoli w zamkniętym piekarniku :-( Why?
OdpowiedzUsuńBrownie to z założenia ciasto, które jest zakalcem :) Tak właśnie powinno być w wersji prawdziwej czyli powinno opaść:)
UsuńJeśli chcemy otrzymać takie jak u mnie na zdjęciu to białka muszą być perfekcyjnie ubite, czekolada z masłem idealnie ostudzona i wszystko niesamowicie delikatnie wymieszane. Jeśli któryś z tych punktów nie zagrał to powstaje prawdziwe Brownie w postaci czekoladowego zakalca.
Mam nadzieję, że ciacho mimo to smakuje :) Pozdrawiam serdecznie!
.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Konsystencja ciasta po upieczeniu obłędna. Polecam ten przepis Wszystkim fanom czekolady��
OdpowiedzUsuńMasa nie może się sama zważyć, do tego potrzebuje wagi. Może co najwyżej się zwarzyć :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, już poprawiam:)
UsuńPozdrawiam serdecznie!