TRYB JASNY/CIEMNY

Brownie o smaku cytrusów

Kto zamawiał Brownie?:) Przepisów na to ciasto jest mnóstwo.... od tych z mielonymi orzechami, mąką migdałową czy wiórkami po te z dodatkiem mleka, miodu, warzyw czy owoców. U mnie wersja bardzo prosta, skromna, ale przepyszna :) 5 min roboty + 25 pieczenia i gotowe!
Przepis na 6 kostek ciasta z keksówki o długości 35 cm (lub 12 kostek ciasta z foremki kwadratowej o wymiarach 20x20):
  • 100 g czekolady gorzkiej min. 85%
  • 5 g gorzkiego kakao (można pominąć, ale warto dodać dla jeszcze mocniejszego podbicia smaku czekoladowego)
  • 90 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem zwykłym w ilości 100g lub klarowanym w ilości 90g)
  • 4 jaja
Dodatki:
  • szczypta soli
  • łyżeczka skórki z cytryny/pomarańczy
  • łyżeczka soku z pomarańczy (10g)
  • opcjonalnie: cynamon, kardamon, wanilia
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia*
  • opcjonalnie: owoce np. maliny jagody, jeżyny
*Brownie wychodzi o smaku gorzkiej czekolady i cytrusów. Jeśli preferowane jest słodsze to należy dodać 2-3 łyżki słodzidła.

Olej roztopić razem z czekoladą. Ostudzić.
Rozdzielić 4 jaja na białka i żółtka, a następnie ubić białka ze szczyptą soli.
Zmiksować żółtka z białkami i delikatnie wymieszać z czekoladową masą (nie mieszać długo, aby masa się nie zwarzyła i dalej była puszysta).
Przelać do foremki (można na wierzch wrzucić garść owoców) i piec 25 min w 160 stopniach lub maks. 20 minut w 180 stopniach. 

Polewa (opcjonalnie):
Przygotować polewę z przepisu i wylać na ciasto. 

Poniżej ciasto jeszcze bez polewy (tutaj upieczone w keksówce).
Jest pyszne! Smakuje jak wilgotne, mięciutkie Brownie. W lodówce tężeje i staje się jeszcze bardziej mokre.
Tutaj jest ciasto posypane zmielonym erytrolem. Tutaj upieczone w kwadratowej foremce.
Prezentuje się pięknie i smakuje pięknie!
Olej kokosowy, którego używam można kupić z rabatem 12% na hasło reva12 tutaj [klik].
Makro (1 kostka Brownie z polewą czekoladową na wodzie): około 301 kcal
B: 8,0
T: 27,8
W: 3,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. 😍😍😍😍😍 To jest mega ❤❤❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada zawsze i wszędzie♥️

      Pozdrawiam i smacznego Brownie ;)

      Usuń
  2. A można zamiast 100g czekolady dodać 100g samego kakao w proszku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, to kiepski pomysł. Wyjdzie potwornie gorzkie i pewnie suche. Prędzej masła kakaowego;) Proponuję zrobić czekoladową polewę z przepisu na blogu i dopiero połączyć z jajami. Mam na blogu też biszkopt o podobnym smaku do brownie w przepisie: Kinder kanapka. Można tam zajrzeć i upiec coś podobnego ;)

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  3. a gdyby dodać do tego gładkiego twarogu/mascarpone? albo zrobić takie łaty z sera? Myślisz, że to się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wyjdzie. Sama miałam taki plan zrobić, ale narazie nie spróbuję ;) Wymieszaj mascarpone lub twaróg z odrobiną mleka lub śmietanki i słodzidla i poukładaj w masie Brownie przed upieczeniem.

      Pozdrawiam i udanych eksperymentów;)

      Usuń
  4. Jak duża ma być ta foremka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoją piekłam w keksówce o długości 35cm takiej standardowej, ale równie dobrze może być mała tortownica czy mała kwadratowa foremka, bo ciasto i tak wyszło wysokie jak na Brownie :)

      Usuń
  5. w jakiej foremce najlepiej piec, bo nie wiem na ile ciasta jest ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na samej górze podałam w jakiej piekłam ciasto ze zdjęcia. Można je upiec w małej tortownicy czy małej kwadratowej foremce :)

      Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. ile wg Ciebie jest porcji takiego ciasta ? zastanawiam się ile to 299 kcal :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest 6 kostek ciasta z keksówki i to wychodzi taki kawałek ciasta jak średnia kostka sernika podawanego w kawiarni. Te ciasto można zrobić w innej foremce i kroić jak tort lub jak murzynek wtedy kawałki będą inne :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Szybkie i ... nieprzyzwoicie zniewalające zrobiłam w okrągłej formie. Odjazdowe puszyste cudowne

    OdpowiedzUsuń
  8. Najpierw ładnie urosło a potem opadło dwukrotnie mimo, że studziłam powoli w zamkniętym piekarniku :-( Why?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brownie to z założenia ciasto, które jest zakalcem :) Tak właśnie powinno być w wersji prawdziwej czyli powinno opaść:)

      Jeśli chcemy otrzymać takie jak u mnie na zdjęciu to białka muszą być perfekcyjnie ubite, czekolada z masłem idealnie ostudzona i wszystko niesamowicie delikatnie wymieszane. Jeśli któryś z tych punktów nie zagrał to powstaje prawdziwe Brownie w postaci czekoladowego zakalca.

      Mam nadzieję, że ciacho mimo to smakuje :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Super przepis. Konsystencja ciasta po upieczeniu obłędna. Polecam ten przepis Wszystkim fanom czekolady��

    OdpowiedzUsuń
  10. Masa nie może się sama zważyć, do tego potrzebuje wagi. Może co najwyżej się zwarzyć :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva