Biały blok kokosowy
Przed świętami na blogu pojawił się czekoladowy blok z bakaliami (przepis tutaj [klik]), który pokochaliście od pierwszego wejrzenia i wciąż wysyłacie mi zdjęcia :) To co.. może pora na wersję numer 2? :) Dziś na blogu wersja biała! Nieco inna w porcji 2x mniejszej, ale równie pyszna :) Smakuje jak Princessa kokosowa!
Przepis na 6 kostek bloku (mała keksówka, można podwoić składniki i wyjdzie wysoki, prawdziwy blok jak w poprzednim przepisie):
- 100 g zwykłego masła
- 100 ml mleka (kokosowe, migdałowe lub krowie albo śmietanka 36%+)
- 50 g mleka w proszku (najlepiej kokosowe lub odżywka białkowa, ewentualnie mąka kokosowa)
- kilkanaście kropli aromatu waniliowego lub ziarenka z laski prawdziwej wanilii
- dowolne bakalie (u mnie skromnie, bo tylko 150 g wiórków kokosowych)
- opcjonalnie: pokruszone kruche ciasteczka z przepisu np tutaj [klik]
- opcjonalnie: pokrojona gorzka czekolada min 85%
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- opcjonalnie: można dodać również pastę kokosową
*Można też użyć mieszanki mleka w proszku i odżywek/mąki kokosowej. Proponuję też spróbować masy przed dodaniem słodzidła. Blok jest naprawdę słodki i bez niego. Najlepsza wersja jest na mleku w proszku i odżywce (najlepiej kokosowa lub biała czekolada).
Masło roztopić w garnku razem z mlekiem (płynnym). Dodać wanilię. Zdjąć garnek z ognia i lekko ostudzić masę, wsypać mleko w proszku (lub odżywkę i mąkę). Dokładnie rozbić wszystkie grudki trzepaczką. Następnie wsypać mieszankę bakalii i ewentualnie dosłodzić masę. Dokładnie wymieszać i przenieść gęstą masę do keksówki/foremek na muffinki lub innej, dowolnej formy. Konsystencja powinna być bardzo gęsta, łyżka w masie prawie "stoi". Jeśli jest rzadka należy dodać wiecej mleka w proszku lub odżywki. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub na godzinę czy dwie do zamrażalki, aż blok stężeje i będzie twardy. Pokroić nożem na grube plastry lub kostki.
Makro (1 kostka z wiórkami): około 325 kcal
B: 8,1
T: 30,2
W: 2,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz