Łaciate muffiny z czekoladową polewą
Podobno bardzo polubiliście moją Kinder Kanapkę z przepisu na blogu tutaj [klik]. A co Wy na podobne do niej, równie mięciutkie, wilgotne i puszyste muffinki łaciate z polewą czekoladową? Gwarantuję, że są baaaaaaaardzo czekoladowe i delikatnie waniliowe z nutką kardamonu. Kokosa nie czuć. Wyglądają jak grzybki prawda? Taki powiew jesieni w lutym :)
Przepis na 4 muffinki ze zdjęcia:
- 2 jaja
- 50 ml mleczka kokosowego (lub śmietanki 36%)
- 30 g rozpuszczonego masła (lub oleju kokosowego albo smalcu)
- 20 g mąki kokosowej
- 5 g kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (lub pół malutkiej łyżeczki sody i łyżeczka octu jabłkowego)
- opcjonalnie: szczypta kardamonu, cynamonu
- opcjonalnie: aromat waniliowy (kilka kropel) lub ziarenka z laski wanilii
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (2-3 łyżki maksymalnie)
Jaja spienić ze słodzidłem na puszystą masę (miksować około 2-3 min), dodać olej, mąkę, przyprawy i 40 g mleczka kokosowego (należy odlać wcześniej 2 łyżki). Zmiksować do połączenia składników. Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany jak na racuchy (jeśli jest zbyt rzadka dodać ciut mąki, jeśli gęsta dolać odrobinkę mleka). Połowę masy wyłożyć łyżką do foremek na muffiny. Do drugiej połowy dodać 5 g kakao i pozostałe 10 g (około dwie łyżki) mleczka kokosowego (lub śmietanki). Zmiksować do połączenia składników i wyłożyć na białą masę do foremek.
Można pomieszać wykałaczką obie masy i zrobić wzorki. Piec 20 min w 180 stopniach, aż muffinki urosną, a ich boki się zarumienią. Ostudzić.
Przepis na polewę:- pół porcji polewy z przepisu tutaj [klik] (tym razem użyłam mleczka kokosowego zamiast wody)
Przygotować pół porcji polewy zgodnie z przepisem i ostudzić, a następnie oblać muffinki lub maczać w polewie zanurzając do góry nogami.
Muffinki można dowolnie udekorować np posypać orzeszkami lub chipsami kokosowymi.
B: 5,3
T: 15,6
W: 1,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Wyglądają szałowo! Na pewno wypróbuję, akurat mam wszystkie składniki :)
OdpowiedzUsuńSą mięciutkie i pyszne. Na pewno będą smakować :)
UsuńPozdrawiam :)
zrobilam tak gofry..troche kruche...
UsuńDo gofrów warto dodać odrobinę łusek babki. Wtedy są miękkie i chrupiące, a nie tak suche jak na samej kokosowej;) Jest taki przepis na blogu.
UsuńPozdrawiam;)