TRYB JASNY/CIEMNY

Tort Ferrero Rocher (na zimno, bez jaj, bez kokosa)

Dziś na blogu prawdziwy hit: tort Ferrero Rocher bez jaj, bez pieczenia i bez kokosa! Czy mogłoby być lepiej? Torcik jest naprawdę prosty do zrobienia jak większość moich przepisów. Wystarczy mikser, rondelek i kilka miseczek :) Głównych składników zaledwie 5 i tort gotowy ! :)

Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm:
Spód (z przepisu na blok czekoladowy tutaj [klik]):
  • 100 g zwykłego masła 
  • 50 ml wody/mleka kokosowego lub innego 
  • 20-25 g kakao (ja użyłam 25, bo lubię gorzką czekoladę)
  • 100 g zmielonych orzechów np laskowych lub mąki orzechowej albo odżywki białkowej
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia 
  • opcjonalnie: aromat waniliowy/rumowy/cytrusowy/migdałowy (kilka kropelek)
Rozpuszczamy masło (lub olej) z wodą/mlekiem. Ściągamy z ognia. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zmielone orzechy/mąkę/odżywkę. Próbujemy masy i ewentualnie dosładzamy. Wykładamy całość na spód do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub do silikonowej foremki. Schładzamy w zamrażalce około 20 min lub lodówce nieco dłużej na sztywny spód.

Warstwa orzechowa:
  • 100 g masła orzechowego lub orzechów laskowych (albo innych orzechów np macadamia) zmielonych na masło
  • 50 g zwykłego masła 
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Masło rozpuszczamy. Studzimy. Następnie dodajemy do masła orzechowego/zmielonych orzechów i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Wylewamy na schłodzony spód i rozprowadzamy po całości. Ponownie schładzamy w zamrażalce lub lodówce.

Warstwa kakaowo-orzechowa:
  • 700 g śmietanki 36%
  • 20-30 g kakao (ja dałam 30 g)
  • 100 g mielonych orzechów laskowych (lub innych)
  • 40 g żelatyny + 150 g ciepłej wody 
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Uwaga, żeby dokładnie wymieszać inaczej będą grudki. Odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na prawie sztywno ze słodzidłem. Wlać ostudzoną żelatynę, dodać kakao, orzechy i dokładnie chwilę miksować (śmietanka powinna bardzo zgęstnieć, ale uważać, żeby nie wyszło masło). Wyłożyć całość na spód i warstwę orzechową tortu.

Polewa na górę:
  • 50 g masła
  • 125 ml wody/mleka kokosowego
  • 20-25 g kakao (u mnie 25 g)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (proponuję użyć 3-4 łyżek)
  • opcjonalnie: aromat waniliowy/rumowy/cytrusowy/migdałowy (kilka kropelek)
Dekoracja:
Na bitą śmietanę wylać ostudzoną polewę. Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc przed krojeniem. Udekorować kulkami Ferrero Rocher przed podaniem. 
Makro (1 z 10 kawałków z dekoracją Ferrero): około 761 kcal
B: 11,8
T: 75,5
W: 8,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Czy jest szansa na podanie w makro ilości kalorii? Byłabym bardzooo wdzięczna ��
    Wszystkiego najjjj lepszego z okazji urodzin ��
    Pozdrawiam, Monika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście już liczymy (ale będzie duuużo):11,8*4 +75,5*9 +8,6*4= około 760 kcal na kawałek z dekoracyjną kuleczką Ferrero.

      Usuń
    2. Dzięki piękne!!
      p.s. jest szansa żaby przy każdym posiłku pojawiała się ilość kalorii w makro?
      Wiem, że wiele ludzi nie liczy ich ale ja jeszcze nawet nie raczkuję w temacie ale ułatwiło by to życie znacznie :)
      Jeszcze raz dzięki :*
      Monika.

      Usuń
    3. Jasne nie ma problemu, będę dodawać :)

      Pozdrawiam i dziękuję za uwagę :)

      Usuń
  2. Dziękuję bardzoooo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będzie jakiś przepis na zamiennik pączków na zbliżający się tłusty czwartek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny przepis na pączki są na blogu Kasi i wychodzą nawet bez dodatku spirytusu i gumy:) Myślę, że nic lepszego nie wymyślę, a nie przepadam za smażeniem w głębokim tłuszczu. Ale pomyślę i może coś wykombinuję :)

      http://cobytuzjesc.blogspot.com/2018/01/200g-biaego-sera-mozna-uzyc-bez-laktozy.html

      Usuń
  4. Przy takiej proporcji żelatyny z wodą wychodzi beton, a nie płynna żelatyna:D. Prosiłabym o poprawienie wartości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, już zerkam. Może wkradł mi się błąd faktycznie i nie zwróciłam uwagi.
      Już widzę... 150, nie 50 wody :) Poprawione :)

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva