Tort Ferrero Rocher (na zimno, bez jaj, bez kokosa)
Dziś na blogu prawdziwy hit: tort Ferrero Rocher bez jaj, bez pieczenia i bez kokosa! Czy mogłoby być lepiej? Torcik jest naprawdę prosty do zrobienia jak większość moich przepisów. Wystarczy mikser, rondelek i kilka miseczek :) Głównych składników zaledwie 5 i tort gotowy ! :)
Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm:
Spód (z przepisu na blok czekoladowy tutaj [klik]):- 100 g zwykłego masła
- 50 ml wody/mleka kokosowego lub innego
- 20-25 g kakao (ja użyłam 25, bo lubię gorzką czekoladę)
- 100 g zmielonych orzechów np laskowych lub mąki orzechowej albo odżywki białkowej
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- opcjonalnie: aromat waniliowy/rumowy/cytrusowy/migdałowy (kilka kropelek)
Rozpuszczamy masło (lub olej) z wodą/mlekiem. Ściągamy z ognia. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zmielone orzechy/mąkę/odżywkę. Próbujemy masy i ewentualnie dosładzamy. Wykładamy całość na spód do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub do silikonowej foremki. Schładzamy w zamrażalce około 20 min lub lodówce nieco dłużej na sztywny spód.
- 100 g masła orzechowego lub orzechów laskowych (albo innych orzechów np macadamia) zmielonych na masło
- 50 g zwykłego masła
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Masło rozpuszczamy. Studzimy. Następnie dodajemy do masła orzechowego/zmielonych orzechów i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Wylewamy na schłodzony spód i rozprowadzamy po całości. Ponownie schładzamy w zamrażalce lub lodówce.
Warstwa kakaowo-orzechowa:
- 700 g śmietanki 36%
- 20-30 g kakao (ja dałam 30 g)
- 100 g mielonych orzechów laskowych (lub innych)
- 40 g żelatyny + 150 g ciepłej wody
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Uwaga, żeby dokładnie wymieszać inaczej będą grudki. Odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na prawie sztywno ze słodzidłem. Wlać ostudzoną żelatynę, dodać kakao, orzechy i dokładnie chwilę miksować (śmietanka powinna bardzo zgęstnieć, ale uważać, żeby nie wyszło masło). Wyłożyć całość na spód i warstwę orzechową tortu.
Polewa na górę:
- 50 g masła
- 125 ml wody/mleka kokosowego
- 20-25 g kakao (u mnie 25 g)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (proponuję użyć 3-4 łyżek)
- opcjonalnie: aromat waniliowy/rumowy/cytrusowy/migdałowy (kilka kropelek)
Przygotowwać polewę jak w poście na czekoladową polewę na gorąco tutaj [klik]. Ostudzić przed wylaniem na bitą śmietanę.
Dekoracja:
Na bitą śmietanę wylać ostudzoną polewę. Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc przed krojeniem. Udekorować kulkami Ferrero Rocher przed podaniem.
Makro (1 z 10 kawałków z dekoracją Ferrero): około 761 kcal
B: 11,8
T: 75,5
W: 8,6*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Czy jest szansa na podanie w makro ilości kalorii? Byłabym bardzooo wdzięczna ��
OdpowiedzUsuńWszystkiego najjjj lepszego z okazji urodzin ��
Pozdrawiam, Monika.
Oczywiście już liczymy (ale będzie duuużo):11,8*4 +75,5*9 +8,6*4= około 760 kcal na kawałek z dekoracyjną kuleczką Ferrero.
UsuńDzięki piękne!!
Usuńp.s. jest szansa żaby przy każdym posiłku pojawiała się ilość kalorii w makro?
Wiem, że wiele ludzi nie liczy ich ale ja jeszcze nawet nie raczkuję w temacie ale ułatwiło by to życie znacznie :)
Jeszcze raz dzięki :*
Monika.
Jasne nie ma problemu, będę dodawać :)
UsuńPozdrawiam i dziękuję za uwagę :)
Dziękuję bardzoooo :)
OdpowiedzUsuńBędzie jakiś przepis na zamiennik pączków na zbliżający się tłusty czwartek?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pączki są na blogu Kasi i wychodzą nawet bez dodatku spirytusu i gumy:) Myślę, że nic lepszego nie wymyślę, a nie przepadam za smażeniem w głębokim tłuszczu. Ale pomyślę i może coś wykombinuję :)
Usuńhttp://cobytuzjesc.blogspot.com/2018/01/200g-biaego-sera-mozna-uzyc-bez-laktozy.html
Przy takiej proporcji żelatyny z wodą wychodzi beton, a nie płynna żelatyna:D. Prosiłabym o poprawienie wartości:)
OdpowiedzUsuńOczywiście, już zerkam. Może wkradł mi się błąd faktycznie i nie zwróciłam uwagi.
UsuńJuż widzę... 150, nie 50 wody :) Poprawione :)
Pozdrawiam serdecznie:)