Czekoladowa polewa na gorąco
Czekolada na gorąco do jedzenia łyżeczką? A może polewa do racuszków, naleśników czy lodów? Deser sam w sobie z dodatkiem orzechów czy wiórków kokosowych? A może składnik większej całości? Wybierzcie sami. Żadnej opcji nie pożałujecie :)
Przepis na małą porcję dla 1 osoby:
- 20 g masła
- 5-10 g kakao (u mnie 10 g, polewa jest mocno kakaowa)
- 50 g wody (jakieś 3-4 łyżki)*
- łyżka lub dwie: erytrolu/ksylitolu/stewii
*Jak słusznie zauważyła czytelniczka: można zastąpić śmietanką 36% w wersji z nabiałem. Obie wersje pyszne. Polewa jest również pyszna z mleczkiem kokosowym :)
Masło, wodę i kakao dokładnie wymieszać, a następnie zagotować na małym gazie. Podgrzewać na małym gazie, aż zgęstnieje, a składniki idealnie się wymieszają i stworzą błyszczącą polewę czekoladową. Zdjąć z ognia i wsypać słodzidło.
Podawać na gorąco lub zimno np z:
- racuszkami kokosankami [klik]
- racuszkami z jajek [klik]
- naleśnikami zapiekanymi z serem [klik]
- puszystymi naleśnikami z wanilią [klik]
- naleśnikami na mleku kokosowym [klik]
- goframi z mlekiem [klik]
- goframi z anyżem [klik]
- chlebkiem kokosowym [klik]
- czekoladowymi goframi bez mąki [klik]
- proteinowymi goframi bez mąki z odżywką [klik]
lub po prostu wymieszaną z wiórkami kokosowymi, orzechami i bakaliami :)
Makro (1 porcja z łyżką erytrolu, na wodzie bez dodatków): około 172 kcal
B: 2,1
T: 17,5
W: 1,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
B: 2,1
T: 17,5
W: 1,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
I znowu, skąd taka mała ilość węgli? Łyżka erytrolu ma ok 9.9 grama węglowodanów 😃
OdpowiedzUsuńErytrol nie jest metabolizowany w organizmie ludzkim, więc po prostu przez nas przelatuje, co oznacza, że wliczać go nie ma sensu ;) Inna sprawa jest z ksylitolem już.
UsuńAhh! Dziękuję za odpowiedź😀 kakao rozumiem że ze zmielonych nasion sama robiszr tak? Dziś dostałam prażone nasiona i snakują o niebo lepiej, no i nie są odtłuszczone 🤗
UsuńNie nie, używam najbardziej tłustego i "czystego" składem jakie zdołam znaleźć. Aż tak się nie bawię, żeby mielić ziarna :) Ale wiem, że warto, bo smakiem nie ma porównania :)
Usuńja robie w wersji kakao-masło-śmietanka 12% w proporcji 1:3:6, do tego można dodać erytrolu żeby nie była zbyt gorzka; masło i śmietanke rozpuszczam w mikrofali, dodaje kakao i mieszam - też wychodzi super ;) możesz dodać jako wersje drugą tej polewy, dla nabiałowców
OdpowiedzUsuńMama robi ze śmietanką, ja nie mogę, więc dałam w zamian wodę. Ale masz rację warto dopisać :) Dziękuję i pozdrawiam!
UsuńIdealna!
OdpowiedzUsuń