Podwójnie serowa pizza
Była pizza bez nabiału dla wszystkich nietolerujących i alergików, a dziś kolejna opcja dla wszystkich jedzących jaja i ser. Podwójnie serowa pizza. Podwójnie, bo w spodzie znajdziemy ser, który jest również na wierzchu. Pycha :)
Przepis na 1 pizzę o średnicy około 25 cm:
- 1 jajo
- 30 g startego sera
- 10 g łusek babki jajowatej (można zastąpić mąką kokosową i razem dać 20g)
- 10 g mąki kokosowej
- 15 g smalcu/masła
- 2-3 łyżki wody
- sól, pieprz, zioła
Dodatki ze zdjęcia: gęsty przecier pomidorowy (łyżka), dużo pieczarek, plasterki cukinii, kawałki piersi z kurczaka i mnóstwo sera żółtego.
Rozgnieść smalec widelcem. Wymieszać z jajem i wodą. Dodać ser, mąkę i łuski babki oraz zioła i przyprawy. Wymieszać i wygnieść gęste ciasto na macie silikonowej lub wysmarowanej tłuszczem blaszce. Najlepiej cieniutką warstwę, bo wtedy wyjdzie chrupiąca. Wyłożyć dodatki, posypać serem i piec 40 min w 180 stopniach do zarumienienia.
Makro (spód bez dodatków): około 336 kcal
B: 16,8
T: 28,9
W: 2*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Cześć, ciekawi mnie jakiego sera użyłaś? Pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuńZazwyczaj są to sery Edam lub Gouda. Myślę, że mozarella tutaj też się sprawdzi.
UsuńPozdrawiam :)