Kuleczki kokosowe a'la Rafaello z 2 składników
Miały być ciasteczka kokosowe z przepisu tutaj [klik] ze składem masło, wiórki, mąka kokosowa i wanilia. Ale lenistwo wygrało i tak powstał 10 minutowy deser Rafaello o niemal identycznym składzie, ale zupełnie innym smaku! To jest prawdziwe niebo w ustach! Kuleczki z 2 składników. 2, bo u mnie bez migdałów, ale możecie je wsadzić do środka i będą jeszcze lepsze :)
- 50 g zimnego masła
- 100 g wiórków kokosowych + 20 g do obtoczenia
- malutka szczypta soli
- aromat waniliowy/ziarenka wanilii
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- opcjonalnie: 10 sztuk migdałów ok 40 g
50 g wiórek kokosowych zmielić w młynku/blenderze na mąkę. Dodać 50 g masła, sól i zmielić na gładki krem jak poniżej. Krem w tej wersji świetnie smakuje solo jedzony łyżeczką:) Proponuję zerknąć na przepis tutaj [kokosowy krem z 2 składników klik].
Następnie dodać 50 g wiórek, wanilię, ewentualne słodzidło i dokładnie wymieszać. Ulepić kuleczki lub inne dowolne kształty. Obtoczyć w wiórkach. Można jeść od razu lub schłodzić :)
Przechowywać w lodówce kilka dni. Przed zjedzeniem wyciągnąć na godzinę. Lepiej smakują prosto z temperatury pokojowej.
Przechowywać w lodówce kilka dni. Przed zjedzeniem wyciągnąć na godzinę. Lepiej smakują prosto z temperatury pokojowej.
Makro (cała porcja 10 kulek bez migdałów): około 1112 kcal
B: 7
T: 117,1
W: 7,5
Wersja z migdałami (40 g): około 1343 kcal
B: 15
T: 137,9
W: 10,5
Makro (1 kuleczka bez migdała): około 111 kcal
B: 0,7
T: 11,7
W: 0,75
Wersja z migdałami (1 kuleczka z migdałem): około 134 kcal
B: 1,5
T: 13,8
W: 1*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Cudowne! :) Sabina, a jakiego aromatu uzywasz? Waniliowego i migdalowego, bo w innych przepisach tez widzialam ten skladnik.
OdpowiedzUsuńZazwyczaj ekstrakty :) Nie wiem czemu ten komentarz wylądował mi w folderze Spam. Przepraszam i pozdrawiam :)
UsuńSabinka, a jakiego aromatu używasz? Jakiej firmy? :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze są esencje waniliowe w kropelkach, ale ostatnio nie kupiłam online i żałuję. Aromaty używam różne. Od biedy głównie Delecty. Bo reszta mi daje niezbyt miły posmak.
UsuńKoniecznie musi być masło 83%? Czy na zwykłym 82% też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńNie no pewnie, że wyjdzie :) Wszystko byleby nie margaryna i te oszukane masła 60% :)
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
UsuńNie ma sprawy :)
UsuńDzięki za przepis - im mniej składników, tym większa szansa, że wypróbuję;-) PS 100g wiórków (a nie wiórek) :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) Oj już poprawiam, faktycznie błąd :)
UsuńCzy jest szansa na fajny smak gdy nie dodam aromatu / wanilii ? Czym ewentualnie mogę go zastąpić?
OdpowiedzUsuńBez wanilii też są pycha :) Można dodać właściwie wszystko na co ma się ochotę - olejek migdałowy, skórkę z cytryny czy pomarańczy albo posiekaną czekoladę. Albo po prostu nic.
UsuńPozdrawiam :)
Dziękuję Ci dobra kobieto :)
UsuńIdę pichcić zatem!
Smacznego! :) I nie ma za co:)
UsuńA jeśli nie mam w czym zmielić worków to czy mogę zastąpić maka koksową?
OdpowiedzUsuńNiestety ten przepis ma cały smak właśnie w tym musie z wiórków. Proponuję zerknąć na drugi przepis na kokosowe kuleczki :)
UsuńPozdrawiam!
Pytanie - próbowałaś robić z wiórków po domowym mleku kokosowym? :D Nie wyszły bez smaku? szukam na nie zastosowania, a Rafaello to prawdziwa pycha :D
OdpowiedzUsuńWiórki po zrobieniu mleka niestety nie są już zbyt smaczne. Kiedyś zrobiłam z nich ciasteczka, ale ostatecznie nie wrzuciłam na bloga. Hmm zastanawiam się co z nich można by zrobić. Do głowy przychodzi mi jedynie kompost dla roślinek:)
UsuńPozdrawiam :)
Podprazyc, zmielic z daktylami (albo i nie), moim zdaniem sa nawet smaczniejsze nic zwykle wiorki :>
UsuńZ daktylami, które mają sporo cukru faktycznie. Same w sobie niestety są już gorszym produktem po zrobieniu mleka, gdyż sporo "oddały".
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Robiłam bardzo podobne Rafaello ale z dodatkiem serka mascarpone:)
OdpowiedzUsuń