Kuleczki Ferrero Rocher z 3 składników
Niedawno na blogu pojawiły się 2 składnikowe kuleczki a'la Rafaello z przepisu tutaj [klik], które do tej pory cieszą się ogromnym wzięciem. Dziś przepis na kuleczki orzechowo-czekoladowe zrobione tak samo i równie pyszne!
- 100 g orzechów laskowych (+50 g do obtoczenia)*
- 50 g zwykłego masła
- 10 g kakao
- porcja polewy z przepisu tutaj [klik]
- opcjonalnie: 10 orzechów laskowych
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (wystarczy łyżeczka lub wcale)
*Można użyć macadamia, migdałów lub innych orzechów.
Orzechy laskowe zmielić w młynku/blenderze na masło orzechowe (lub użyć gotowego masła orzechowego - laskowego, ale należy wtedy dodać zmielone orzechy laskowe, aby masa była gęsta - można użyć np. 40 g zmielonych orzechów, 30g masła laskowego i połączyć w blenderze na gęstą masę z resztą składników). Dodać masło, kakao i opcjonalnie słodzidło i mielić/blendować dalej. Masę schłodzić przez 15 min w zamrażalce lub 30 min w lodówce.
W tym czasie można przygotować polewę z przepisu tutaj [klik] i schłodzić w lodówce oraz posiekać lub zmiażdżyć wałkiem 50 g orzechów do obtoczenia.
Następnie wyciągnąć orzechowo-czekoladową masę z zamrażalnika/lodówki i utoczyć 10 kuleczek. Dobrze jest zrobić to szybko, bo ciepłe dłonie rozpuszczają masę. Do środka można wsadzić po orzechy laskowym. Kuleczki zanurzyć w schłodzonej polewie i obtoczyć w posiekanych orzechach. Schłodzić w lodówce około 20 min.
Można też pominąć polewę i kuleczki od razu obtaczać w orzechach.
Makro (2 sztuki w polewie i bez orzecha w środku): około 302 kcal
B: 5,8
T: 29,9
W: 2,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Wyszło mi 12 dużych kulek, użyłam migdałów blanszowanych do masy, do środka laskowy i na zewnątrz, tylko ta polewa to bardziej, jak płynna czekolada, niż gęsty sos, ale i tak wyszło pycha (może za dużo wody było) :)
OdpowiedzUsuńJuż czekają w zamrażalniku na gości :)
W przepisie na polewę jest napisane, żeby odparować wodę, aż polewa zgęstnieje. Może to tego ciut zabrakło :) Mimo wszystko powinna zgęstnieć po schłodzeniu :)
UsuńCieszę się, że smakują. Pozdrawiam i udanej imprezy:)