Kruche tartaletki na smalcu z kremem
Kruchutkie... pyszne i z kokosowym kremem Rafaello. Czego chcieć więcej? :) Na blogu są już tartaletki z mascarpone [przepis tutaj klik] oraz z musem truskawkowym z przepisu tutaj [klik]. A dziś na kruchym spodzie ze smalcu wypełnione kremem kokosowym. Mniam! Ciasteczka można wypełnić też budyniem waniliowym z przepisu tutaj [klik] lub czekoladowym tutaj [klik].
Przepis na 12 sztuk:
- 100g zimnego smalcu/masła
- 100 g mąki kokosowej
- 1 jajo
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- ziarenka z laski wanilii/aromat waniliowy (kilka kropel)
Smalec/masło pokroić na małe kawałki. Wymieszać z mąką i jajem i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno wyjść gęste, ale można je zlepić w kulę. Podzielić na 12 kawałków. Wykleić spód i boki foremek na muffiny (12 sztuk). Piec w 180 stopniach około 20 min. Gdy zrobią sie rumiane szybciej, wyłączyć gaz. Ostudzić i dopiero wtedy wyciągnąć delikatnie z foremek.
Uwaga, bo są kruchutkie :)
Krem:
- podwójna porcja świeżo zrobionego kremu kokosowego z przepisu tutaj [klik]
- lub zastygnięty krem kokosowy z lodówki wymieszany ze śmietanką 36% lub mlekiem kokosowym (100 g)
- opcjonalnie zamiast kremu: 300 ml ubitej śmietanki 36% lub mleczko kokosowe lub mascarpone z dodatkiem: orzechów, wiórków, czekolady, kakao, kawy itp
Ciasteczka można wypełnić również: budyniem waniliowym z przepisu tutaj [klik] lub czekoladowym tutaj [klik].
Wyłożyć krem kokosowy na kruche tartaletki. Udekorować i schłodzić lub zjeść od razu. Przechowywać w lodówce (3-4 dni z kremem, 2-3 dni ze śmietanką).
Można dodać łyżkę soku z cytryny do masy, co podkręci smak :)
Makro (1 tartaletka ze świeżym kremem kokosowym bez dekoracji): około 215 kcal
B: 2,5
T: 21,9
W: 1,8*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Witam, a czy mogę zastąpić stewie/ksylitol/erytrol inuliną? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, tylko prawdopodobnie zmienią się proporcje w cieście - inulina chłonie płyny, więc warto dać mniej mąki.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)