Krem kokosowy z 2 składników
Pyszny krem z 2 składników? Żaden problem. Na pewno go już znacie, bo pochodzi z przepisu na Rafaello z bloga tutaj [klik]. Ale uznałam, że warto dodać go w osobnym wpisie, bo jest pyszny :)
Przepis na 200 g kremu:
- 100g masła
- 100g wiórków kokosowych
- ziarenka z laski wanilii/aromat waniliowy (kilka kropel)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Wiórki zmielić/zblendować na gęsty krem, aż prawie puszczą tłuszcz i zaczną się lepić. Dodać masło i mielić z wiórkami dalej, aż powstanie aksamitny krem. Wrzucić ziarenka wanilii lub wlać aromat i ewentualnie dosłodzić. Gotowe :)
Można użyć go również do wypełnienia tartaletek z kruchego ciasta z przepisu tutaj [klik] :)
Makro (cały słoiczek): około 1366 kcal
B: 6,2
T: 146
W: 6,7*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Link do tartaketek nie działa! 😅
OdpowiedzUsuńFaktycznie! Już poprawiłam:)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Jak długo można go przechowywać?
OdpowiedzUsuńMyślę, że śmiało około tygodnia lub zamrozić :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!