Biszkopty z suszoną skórką pomarańczy
Komuś marzyły się puszyste, wilgotne i mięciutkie biszkopciki? Oto są. Drugi przepis z bloga na wielkie biszkopty znajdziecie tutaj [klik]. Powstały na bazie parzonego ciasta. Używam ich do kanapek czy delicji, które również znajdziecie na blogu tutaj [klik]. Dziś na blogu dużo prostsza wersja. Miękka i bardzo smaczna na "sucho" bez dodatków lub z polewą czekoladową :)
Przepis na 10 sztuk biszkopcików:
- 20 g masła/oleju kokosowego
- 20 g mąki kokosowej
- 1 jajo
- 70 g śmietanki 36%/mleczka kokosowego (użyłam płynnego mleczka)
- pół łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy np z przepisu tutaj [odsyłam do bloga Kasi klik], można też użyć świeżej skórki z cytryny lub pomarańczy albo wanilii, odrobiny kakao czy cynamonu, imbiru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (lub ćwierć sody i pół łyżeczki octu jabłkowego)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- opcjonalnie: można dosypać łyżeczkę wiórek kokosowych
Smalec/masło dokładnie roznieść widelcem razem z jajem lub rozpuścić i lekko ostudzić, a nastepnie wymieszać z jajkiem. Dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Na blaszkę do pieczenia/silikonową matę lub papier do pieczenia nakładać po łyżce ciasta i delikatnie rozpłaszczać na kształt koła. Ciasto powinno mieć konsystencję a'la purre z dyni czyli powinno być gęste, ale lepkie. Jeśli jest zbite należy dolać mleczka lub śmietanki. Jeśli jest za rzadkie i lejące należy dodać nieco mąki kokosowej. Piec 20 min w 160-165 stopniach aż biszkopty lekko się zarumienią. Lepsze będą mniej przypieczone niż mocno spieczone.
Biszkopty można oblać polewą czekoladową z przepisu tutaj [klik]. Na zdjęciu biszkopty bez dodatków.
Makro (5 sztuk czyli pół porcji bez dodatków): około 225 kcal
B: 5,8
T: 20,7
W: 2,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz