Ziołowy chlebek z cukinii
Pamiętacie chlebek brokułowo pieczarkowy z przepisu tutaj [klik]? Dziś nowa odsłona. Ponieważ zalegała mi w lodówce cukinia to postanowiłam wykorzystać ją do przerobionej wersji chlebka z brokułami i bułeczek z cukinii z przepisu tutaj [klik], które tak uwielbiacie :) Jestem zaskoczona efektem, bo wyszedł naprawdę przepyszny! I bez łusek babki, więc jeśli nie lubicie to przepis idealny dla Was:)
Przepis na 9 kromek:
- 3 jaja
- 130 g startej, surowej cukinii
- 30 g mąki kokosowej lub zmielonych na mąkę wiórków kokosowych albo 15-20 g łusek babki jajowatej (w tym przypadku wiórki będą ok, ale należy odcisnąć mocno cukinię, w przypadku mąki/łusek babki nie trzeba, bo obie wchłaniają silnie płyny)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- pieprz, duża szczypta ziół, suszony czosnek/cebula
Startą cukinię dokładnie zmieszać z jajami w misce. Wystarczy łyżką. Dodać zioła, proszek, mąkę i wymieszać. Rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Ugnieść rękoma na cienką warstwę (około 0,5 cm ) w kształcie prostokąta. Piec 30 min w 180 stopniach, aż spód się zarumieni. Następnie pokroić na 9 kwadratów.
Chlebek jest świetny jako dodatek na grilla:)
Chlebek można podać np z pastą kanapkową:)
Makro (3 kromeczki bez dodatków): około 115 kcal
B: 9,3
T: 7
W: 3,6*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
super chlebki - jak dlugo mozna taki chlebek przechowywac bo zastanawiam sie czy warto zrobic ich wiecej na dluzszy czas?
OdpowiedzUsuńMyślę, że świeże lepsze. Moje nie stoją długo, bo....za szybko zjadam :) Ale 2-3 dni w lodówce w pojemniczku będzie ok. Chlebek z babki jajowatej stoi nawet 10 dni, ale tutaj jest cukinia, a warzywa potrafią pleśnieć czasem nie wiadomo nawet dlaczego.
UsuńZrobilem ze zmielonymi na proch wiorkami ale masa wyszla plynna i nie mialem co ugniatac, po prostu wlalem ciasto na blache. Wyszly miekkie a na Twoich zdjeciach wygladaja na twarde i sztywne. Czy cukinie trzeba wczesniej odsaczyc? Tego nie zrobilem.
UsuńMoże wiórki nie pociągnęły płynów zbyt mocno. W takim przypadku warto by odcisnąć. Dodam dopisek, żeby tak zrobić. W przypadku mąki jest prosto, bo dodatek nawet łyżki mocno wciąga płyny.
UsuńDziękuję za uwagę, zaraz dopiszę. Pozdrawiam :)
a jak można zastąpić jajka bo nie moge? jakims tłuszczem? np łyche smalcu wkręcic? tylko na to wpadlem.
UsuńOj ciężko będzie... ale mogę spróbować pokombinować i jeśli wyjdzie to wrzucę na bloga. Zamienniki jajek to: siemię lniane, awokado czy banan. Ale nie poddaję obróbce nasion i awokado, więc nie wiem czy wyjdzie z nimi. Może z tym bananem, ale to już dodatkowe węglowodany.
UsuńMuszę spróbować wyglądają bajecznie....Ciekawa jestem czy wyszłyby w tosterze
OdpowiedzUsuńW takim pionowym niestety nie wyjdą. Masa jeść jednak surowa... Chyba, że już upieczone - tylko zapiec w tosterze. Wtedy tak :)
UsuńPozdrawiam!