TRYB JASNY/CIEMNY

Soczysta karkówka

Piekarnik czy patelnia? Duszona, smażona, grillowana czy pieczona? Którą wolicie? Osobiście uwielbiam mięsa wolno duszone na małym ogniu i dziś taki przepis na blogu. Najprostszy, ale moim zdaniem najlepszy sposób na karkówkę.

Przepis na 3-4 porcje:
  • 0,5 kg karkówki
  • 50 g smalcu
  • 4 liście laurowe
  • 6-10 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek kolendry
  • 100 g cebuli
  • szczypta słodkiej papryki, pieprzu
  • sól (na sam koniec)
  • odrobina wody do podlania
Mięso myjemy, kroimy na grube lekko ponad 1 cm plastry. Rozgrzewamy szeroką patelnię (a najlepiej wok, bo świetnie się w nim smaży mięso) i roztapiamy tłuszcz. Podsmażamy mięso z oby stron na rumiano, dodajemy liście laurowe, kolendrę, ziele oraz odrobinę wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu 30 min (dolewając odrobinkę wody od czasu do czasu). Na ostatnie 10 min wrzucamy posiekaną w piórka cebulę. Na koniec dodajemy pieprz, paprykę, sól i po minucie duszenia podajemy gotowe danie. Tłuszczem (pełnym aromatu) pozostałym ze smażenia polewamy warzywa lub sałatkę podaną do mięsa.

Podobne mięso można przygotować na grillu, ale należy zamarynować w wyżej wymienionych przyprawach na całą noc, a następnie grillować :)

Makro (1 z 4 porcji bez warzyw): około 409 kcal
B: 21,5
T: 35,0
W: 1,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva