Soczysta karkówka
Piekarnik czy patelnia? Duszona, smażona, grillowana czy pieczona? Którą wolicie? Osobiście uwielbiam mięsa wolno duszone na małym ogniu i dziś taki przepis na blogu. Najprostszy, ale moim zdaniem najlepszy sposób na karkówkę.
- 0,5 kg karkówki
- 50 g smalcu
- 4 liście laurowe
- 6-10 ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek kolendry
- 100 g cebuli
- szczypta słodkiej papryki, pieprzu
- sól (na sam koniec)
- odrobina wody do podlania
Mięso myjemy, kroimy na grube lekko ponad 1 cm plastry. Rozgrzewamy szeroką patelnię (a najlepiej wok, bo świetnie się w nim smaży mięso) i roztapiamy tłuszcz. Podsmażamy mięso z oby stron na rumiano, dodajemy liście laurowe, kolendrę, ziele oraz odrobinę wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu 30 min (dolewając odrobinkę wody od czasu do czasu). Na ostatnie 10 min wrzucamy posiekaną w piórka cebulę. Na koniec dodajemy pieprz, paprykę, sól i po minucie duszenia podajemy gotowe danie. Tłuszczem (pełnym aromatu) pozostałym ze smażenia polewamy warzywa lub sałatkę podaną do mięsa.
Podobne mięso można przygotować na grillu, ale należy zamarynować w wyżej wymienionych przyprawach na całą noc, a następnie grillować :)
Podobne mięso można przygotować na grillu, ale należy zamarynować w wyżej wymienionych przyprawach na całą noc, a następnie grillować :)
Makro (1 z 4 porcji bez warzyw): około 409 kcal
B: 21,5
T: 35,0
W: 1,9*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
No to już wiem, co dziś na obiad :)
OdpowiedzUsuńBędzie pyszniee :)
Usuń