Śledzie w podwójnej zalewie
Kolejny przepis prosto od mamy, która jest jedną z najlepszych gospodyń jakie znam. Tym razem wytrawny. Przepyszne, aromatyczne śledzie w zalewie. Podwójnej zalewie. Są nieco pracochłonne, ale uwierzcie, że warto się nad nimi pomęczyć i zrobić :) Idealne na nadchodzącego Sylwestra! Jeszcze zdążycie :)
Przepis na 2 kg śledzi czyli minimum 10 porcji:
- 2 kg śledzi matias (najlepsze są grube, jędrne płaty, dobrej jakości)
Płaty śledzi pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm.
Na pierwszą zalewę:
- 2 małe cebulki
- 1 l wody
- pól szklanki octu
- 3-4 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego (5-6)
- kilka goździków (wystarczą 2-3)
- łyżeczka miodu*
- pół łyżeczki soli
*To tylko łyżeczka, a zalewa i tak zostanie wylana, więc bez obaw :)
Cebulkę pokroić w kostkę, przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem (czyli sparzyć). Do wody wlać ocet, wsypać sól, dodać miód i przyprawy oraz sparzoną cebulę. Zagotować do zawrzenia i odstawić do CAŁKOWITEGO ostudzenia. Kiedy zalewa będzie zimna zalać śledzie i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 dni, a najlepiej na cały tydzień.
Na drugą zalewę:
- około 2 szklanki oleju (można użyć lnianego, oliwy, oleju z pestek dyni/orzechów lub innego, ulubionego nierafinowanego dobrej jakości)
- 2 cebule
Cebulę ponownie pokroić w kostkę lub w piórka i sparzyć wrzątkiem. Wylać pierwszą zalewę. Zalać śledzie olejem i wsypać sparzoną cebulkę. Dokładnie wymieszać. Oleju powinno być tyle, by każdy śledź się nim otoczył. Nie musi być go dużo i nie muszą być w nim zanurzone. Śledzie zalane olejem mogą postać w chłodnym miejscu około od tygodnia do dwóch. Można jeść od razu po zalaniu i wymieszaniu z cebulką.
Można zjeść same śledzie bez cebulki i oleju/oliwy:)
Makro (1 z 10 porcji z 2 łyżkami oliwy bez cebulki): około 399 kcal
B: 32,2
T: ok. 30
W: 0 *
*Trochę oleju zostanie na śledziach. Ciężko stwierdzić ile dokładnie. Najlepiej zważyć. Można również zjeść cebulkę i makro się zmieni. Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Śledzie trzeba najpierw namoczyć? Jeśli tak to ile czasu? Jakoś nie pasuje mi sól do słonych śledzi.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo dokładny, moczenie śledzi ma miejsce w zalewie nr 1, żadnego innego nie trzeba. Zalewa 1 i tak zostanie wylana :) Zapewniam, że są pyszne, nie są słone. Dostaje wiele zdjęć na stronie FB z tego przepisu :)
UsuńPozdrawiam!
W zeszłym roku na Boże Narodzenie zrobiłam śledzi wg twojego przepisu i wyszły mega smaczne. W tym roku obowiązkowo je robię! Wesołych Świąt Small Megi
OdpowiedzUsuńTeż je uwielbiam! Bardzo mi miło :)
UsuńPozdrawiam serdecznie i również życzę wesołych świąt!