TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczona kaczka wg Revy

Dziś na blogu prawdziwy hit! Soczysta kaczka z chrupiacą skórką w ziołach. Jest pyszna bez dodatków jak i z. Można ją podać np z frytkami z dyni z przepisu tutaj [klik].
Przepis na kaczkę o wadze około 2 kg:

  • 1 cała kaczka
  • 500 g brukselki
  • 500 g pieczarek 
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie, można pominąć)
  • łyżeczka dowolnego oleju lub masła + łyżka oleju do wysmarowania blaszki
  • łyżeczka soli, majeranku, papryki słodkiej, szczypta chili, duża szczypta pieprzu
  • 2 liście laurowe
Kaczkę dokładnie nacieramy z zewnątrz i wewnątrz przyprawami (solą, majerankiem, papryką, chili i pieprzem). Blaszkę natłuszczamy i układamy na niej kaczkę. Całość szczelnie przykrywamy folią/rękawem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez godzinę. Po godzinie zdejmujemy rękaw i smarujemy skórkę kaczki mieszanką zrobioną z: łyżeczki miodu, dużej szczypty soli i roztopionego masła lub oleju. Dookoła kaczki rozsypujemy pieczarki, brukselkę i liście laurowe. Pieczemy dalej minimum godzinę, aż będzie można lekko wbić widelec w mięso kaczki.

Makro (100 g pieczonej kaczki bez wytopionego tłuszczu/sosu i warzyw): około 347 kcal
B: 19
T: 30
W: 0,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Powyższe wartości pochodzą z kalkulatora https://www.tabele-kalorii.pl/#kalkulator-kalorii. Dużo lepiej zważyć mięso przed pieczeniem, odliczyć masę kości po pieczeniu i dopiero policzyć makroskładniki.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva