Pieczona kaczka wg Revy
Dziś na blogu prawdziwy hit! Soczysta kaczka z chrupiacą skórką w ziołach. Jest pyszna bez dodatków jak i z. Można ją podać np z frytkami z dyni z przepisu tutaj [klik].
- 1 cała kaczka
- 500 g brukselki
- 500 g pieczarek
- łyżeczka miodu (opcjonalnie, można pominąć)
- łyżeczka dowolnego oleju lub masła + łyżka oleju do wysmarowania blaszki
- łyżeczka soli, majeranku, papryki słodkiej, szczypta chili, duża szczypta pieprzu
- 2 liście laurowe
Kaczkę dokładnie nacieramy z zewnątrz i wewnątrz przyprawami (solą, majerankiem, papryką, chili i pieprzem). Blaszkę natłuszczamy i układamy na niej kaczkę. Całość szczelnie przykrywamy folią/rękawem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez godzinę. Po godzinie zdejmujemy rękaw i smarujemy skórkę kaczki mieszanką zrobioną z: łyżeczki miodu, dużej szczypty soli i roztopionego masła lub oleju. Dookoła kaczki rozsypujemy pieczarki, brukselkę i liście laurowe. Pieczemy dalej minimum godzinę, aż będzie można lekko wbić widelec w mięso kaczki.
Makro (100 g pieczonej kaczki bez wytopionego tłuszczu/sosu i warzyw): około 347 kcal
B: 19
T: 30
W: 0,1*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Powyższe wartości pochodzą z kalkulatora https://www.tabele-kalorii.pl/#kalkulator-kalorii. Dużo lepiej zważyć mięso przed pieczeniem, odliczyć masę kości po pieczeniu i dopiero policzyć makroskładniki.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Powyższe wartości pochodzą z kalkulatora https://www.tabele-kalorii.pl/#kalkulator-kalorii. Dużo lepiej zważyć mięso przed pieczeniem, odliczyć masę kości po pieczeniu i dopiero policzyć makroskładniki.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz