Pałki z kurczaka pieczone na dyni i pieczarkach
Jeśli znudziło Was monotonne przygotowanie kurczaka pieczonego w piekarniku to dziś przepis specjalnie dla Was. Ten smak zupełnie Was zaskoczy. Ciekawi? :)
Przepis na 5 porcji:
Przepis na 5 porcji:
- 10 podudzi z kurczaka (czyli 90 g mięsa bez kości na porcję, mogą być też całe udka lub skrzydełka)
- 750 g surowej dyni (szczególnie polecam hokkaido, 150 g na porcję)
- 500 g pieczarek (100 g na porcję)
- 50g rozpuszczonego oleju/smalcu (w tym przypadku szczególnie polecam smalec gęsi)
- sok z połówki cytryny (około 20 ml)
- skórka z całej cytryny
- łyżeczka soli
- 5-6 ząbków czosnku
- szczypta każdej z przypraw: cynamon, pieprz, chili, słodka papryka, kardamon, majerank i oregano
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Podudzia dokładnie umyć. Dynię pokroić, wydrążyć środek i obrać (w przypadku hokkaido nie trzeba obierać), a następnie pokroić w paseczki. Ułożyć na dnie foremki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Pieczarki zostawić w całości lub pokroić na pół. Ułożyć na dyni. Na pieczarkach położyć mięso. Wszystko polać olejem/smalcem i sokiem z cytryny, a następnie dokładnie natrzeć mięso przyprawami i skórką z cytryny. Wstawić do piekarnika na około 50 min. Po tym czasie powinny być bardzo soczyste, ale upieczone. Nie trzeba ich marynować, bo i tak mają wyrazisty aromat.
Makro (1 z 5 porcji): około 267 kcal
B: 23,6
T: 13,5
W: 12,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
B: 23,6
T: 13,5
W: 12,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz