Czekoladowy blok z bakaliami
Kolejny przepis z czasów PRL'u. Były Iryski [przepis tutaj klik], był marcepan [przepis tutaj klik], a dziś blok czekoladowy z bakaliami. Ulubiony deser mojego taty. Tradycyjny przepis bazuje na: maśle, mleku w proszku i śmietance. Deser powstal jako tańszy substytut prawdziwej czekolady o którą kiedyś było bardzo ciężko w sklepach. Mi blok czekoladowy kojarzy się jednoznacznie ze świętami Bożego Narodzenia. Sama nie wiem czemu, ale to jeden z tych deserów, które po wigilijnej kolacji chętnie skubnę. A Wam przypadł do gustu ? :) A może jeszcze nie próbowaliście?
Przepis na małą keksówkę (najlepiej silikonową, bo blok potem łatwo z niej wyskakuje) lub inną dowolną foremkę:
- 200 g masła (cała kostka)
- 200 ml mleka (kokosowe, migdałowe lub krowie albo śmietanka 36%+)
- 100 g mleka w proszku (najlepiej kokosowe lub odżywka białkowa albo mąka kokosowa)*
- kilkanaście kropli aromatu waniliowego lub ziarenka z laski prawdziwej wanilii
- 200 g dowolnych bakalii (w moim przypadku po 50g: wiórków kokosowych, orzechów włoskich, migdałów i rodzynek*)
- 30 g gorzkiego kakao
- opcjonalnie: pokruszone kruche ciasteczka z przepisu np tutaj [klik]
- opcjonalnie: pokrojona gorzka czekolada min 85%
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia*
*Można też użyć mieszanki mleka w proszku i odżywek/mąki. Proponuję też spróbować masy przed dodaniem słodzidła. Blok jest naprawdę słodki i bez niego.
Masło roztopić w garnku razem z mlekiem (płynnym) i kakao. Dodać wanilię. Zdjąć garnek z ognia i lekko ostudzić masę, wsypać mleko w proszku (lub odżywkę/mąkę). Dokładnie rozbić wszystkie grudki trzepaczką. Następnie wsypać mieszankę bakalii (i czekoladę) i ewentualnie dosłodzić masę. Dokładnie wymieszać i przenieść gęstą masę do keksówki/foremek na muffinki lub innej, dowolnej formy. Konsystencja powinna być bardzo gęsta, łyżka w masie prawie "stoi". Jeśli jest rzadka należy dodać wiecej mleka w proszku lub odżywki. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub na godzinę czy dwie do zamrażalki, aż blok stężeje i będzie twardy. Pokroić nożem na grube plastry.
B: 4,1
T: 31,6
W: 8,7*
*Rodzynki zawierają sporo węglowodanów. Można je pominąć lub zastąpić orzechami lub płatkami kokosa, nasionami chia, makiem itp. Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Po dodaniu mleka w proszku, które ma sporo węgli jedna porcja ma ok 10 g ww.
OdpowiedzUsuńKokosowe mleko w proszku ma dużo mniej węglowodanów niż krowie, którego nie polecam za bardzo używać. Najlepsza opcja (mało węglowodanów) wychodzi na dobrej jakości odżywce białkowej :) Można też użyć mielonych orzechów, ale duuużej ilości.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Hej, ile może postać taki blok? Myślisz, że tydzień w lodówce?
OdpowiedzUsuńTak dokładnie, około tygodnia powinien spokojnie postać :) Świetnie nadaje się też do mrożenia w kawałkach.
UsuńPozdrawiam serdecznie!