TRYB JASNY/CIEMNY

Trójsmakowe batony oblane czekoladą

Na blogu znajdziecie od dawna batoniki Bounty, cieszące się wzięciem ze względu na swój smak i prostotę. Przepis tutaj [klik]. Dziś nowa wersja batonów (lub czekoladek w zalezności od tego jak je zrobicie). Baaardzo wyraziste, oblane czekoladą batony kokosowo-czekoladowo-orzechowe z awokado, cytryną i pomarańczą. Uwierzcie mi są pyszne :) A najlepiej zróbcie i przekonajcie się sami.


Przepis na 7 dużych lub 14 małych sztuk batoników lub czekoladek:

Warstwa biała i czekoladowa:
  • 50 g oleju kokosowego (lub masła)
  • 50 g wiorek kokosowych
  • 100 ml mleczka kokosowego (lub śmietanki 36% w wersji z nabiałem)
  • 5 g kakao
Wszystkie składniki (oprócz kakao) razem krótko zagotować i odstawić do lekkiego ostudzenia. Połowę masy wylać do foremek na batony/czekoladki/muffinki lub do keksówki.* Zamrozić (15min) lub schłodzić w lodówce przez godzinę. 
Do drugiej połowy dodać kakao i wymieszać. Wylać na warstwę kokosową. Ponownie zamrozić lub schłodzić.

*Szczególnie dobre w przypadku takich przepisów są silikonowe foremki, z których łatwo wyskakują gotowe batony i czekoladki.

Warstwa zielona:
  • 50 g awokado (całe malutkie lub pół dużego)
  • skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  • 10 g soku z cytryny 
  • 20 g orzechów (włoskie, laskowe, migdały lub inne)
Awokado rozgnieść widelcem lub zblenderować z sokiem z cytryny. Dodać skórki i posiekane orzechy. Wymieszać i wyłożyć na masę czekoladową. Zamrozić masę do twardości, a następnie wyciągnąć batoniki/czekoladki z foremek lub w przypadku użycia keksówki -pokroić na kawałki.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej min. 85%
  • 50 g oleju kokosowego (lub masła)
  • 10 g żelatyny/agar agaru

Czekoladę rozpuścić razem z olejem, dodać żelatynę, wymieszać i ostudzić. Następnie oblać zamrożone batony lub czekoladki.* Przechowywać w lodówce do tygodnia. 

*Mała rada: Oblewając zamrożone (a nie chłodzone w lodówce) batony sprawiamy, że czekolada od razu zastyga i nie rozlewa się.

Makro (1 naprawdę duży baton z 7, na bazie oleju z orzechami włoskimi):
B: 3,9
T: 30,8
W: 4,3

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva