Tarta z majonezem i jajami
Kto lubi jaja tak jak ja ręka w górę! Dziś kolejna wersja tarty jajecznej. Poprzednią znajdziecie w poście tutaj [klik]. Poniższa jest zupełnie inna. Wysmarowana majonezem i wyłożona ugotowanymi jajami z plasterkami awokado. To co? Kto spróbuje?:)
Przepis na tartę o średnicy 25cm:
Spód:
- 30 g łusek babki jajowatej
- 30 g rozpuszczonego lub miękkiego smalcu/masła/ oleju kokosowego
- 2 jaja
- 10 g mąki kokosowej
- dwie łyżki wody
- sól, pieprz, zioła
Wszystko razem dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, a następnie wygnieść foremkę (i boki) ciastem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec 25min. Ostudzić
- 100 g majonezu (domowy z przepisu np tutaj [klik] lub gotowy bez cukru i zbędnych dodatków)
- 5 ugotowanych jaj (w tym wyjątkowym przypadku lepsze będą ugotowane na twardo)
- 50 g awokado
- sól, pieprz
Wysmarować spód majonezem, ułozyć jaja przekrojone na pół i plasterki awokado. Przechowywać w lodówce.
Makro (1 z 8 kawałków):
B: 7,5
T: 18,1
W: 1,5
B: 7,5
T: 18,1
W: 1,5
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz