Smażona ryba w panierce
Ryby... źródło ważnych dla organizmu kwasów DHA. Mam nadzieję, że sięgacie po nie równie często, co ja. Sposobów przygotowania ryb jest wiele: od zalew, panierek, smażenia, pieczenia po surowe sushi :) Dziś na blogu wersja najprostsza uwielbiana przez każdego. Ryba smażona na patelni obtoczona w mące.
- 200g ulubionej ryby (na zdjęciu szczupak)
- 10g mąki kokosowej
- 30g oleju kokosowego/smalcu/masła
- sól, pieprz
Surową rybę kroimy na dzwonki lub inne kawałki. Dokładnie myjemy, doprawiamy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do momentu aż mięso zrobi się białe, a widelec łatwo wbije się w kawałek ryby (około 3 minut na stronę w zależności od wielkości kawałka).
Makro (200g szczupaka w panierce):
B: 38,5
T: 33,5
W: 1,5
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPozdrawiam również!
Akurat tak podana ryba mi również bardzo smakuje. Tym bardziej, że na co dzień ja w ogóle jestem wielką zwolenniczką jedzenia ryb. Nawet całkiem niedawno miałam okazję zrobić łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-wedzony-mowi-z-sosem-z-piwa-patatas-bravas-i-gruszka/ i faktycznie wyszedł bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńTo jak ja - uwielbiam, gdy brat przynosi mi złowione ryby :) Za łososiem nie przepadam, ale wygląda przepysznie!
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę smacznych rybek: