Semifreddo czyli tradycyjny włoski deser lodowy
Semifreddo to tradycyjny włoski deser, którego nazwa oznacza "semi" - wpół, a "freddo"- zamrożony. Stara receptura zawiera śmietankę, jaja i cukier z mnóstwem dodatków. Moja w wersji bez nabiału jest nieco inna, ale równie pyszna :)
Przepis na silikonową keksówkę o wymiarach 20x11cm (10 plastrów deseru):
- 400ml mleczka kokosowego (cała puszka, można użyć też śmietany 36%)
- 100g wiórek kokosowych
- 3 żółtka
- 10g kakao
- 50g oleju kokosowego (można użyć też masła)
- 25g odżywki białkowej (można użyć zmielonych wiórek kokosowych lub mąki kokosowej/orzechowej czy zmielonych orzechów/pestek/nasion)
- wanilia, aromat waniliowy
- dodatkowo: kawałki czekolady, orzechy (laskowe, migdały, włoskie i inne), kawałki pokrojonej galaretki, maliny lub inne owoce, pestki nasion, kawałki ciasteczek np z przepisu tutaj [klik] i inne, dowolne składniki
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia*
*Moim zdaniem słodziki są całkiem zbędne, ale można spróbować masy i ewentualnie dodać odrobinę.
Mleczko kokosowe (lub śmietankę) gotować razem z 100g wiórek i wanilią przez około 20min. W miseczce rozbełtać żółtka z odrobiną gotującej się masy, a następnie całość wlać do reszty i gotować jeszcze 5min stale mieszając. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie wsypać dodatkowe składniki (orzechy, galaretkę, owoce, pestki itp) i wymieszać.
Olej kokosowy (lub masło) rozpuścić, a następnie wymieszać z kakao i odżywką (lub mąką czy wiórkami). Wylać masę na dno foremki i wstawić do zamrażalki na około 15-20min.
Następnie na czekoladowy spód przełożyć ostudzoną masę z mleczkiem (lub śmietanką). Całość można posypać kawą/kakao/wiórkami/chipsami kokosowymi lub orzechami. Wstawić do zamrażalnika na około 2-3h.
Deser powinien być lekko zmrożony, ale nie zamrożony. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni (lekko mrożąc przed podaniem w zamrażalce) lub zamrozić na dłużej, ale wtedy przed podaniem należy go wstawić do do niepełnego rozmrożenia na kilka h do lodówki.
Makro (1 z 10 porcji bez dodatków ze spodem na bazie odżywki i masą z mleczka):
B: 4,2
T: 20,5
W: 1,6
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz