Chrupanka z 2 składników
Dekoracja, ozdoba? Sama nie wiem co chciałam uzyskać, ale poniższy przepis powstał na potrzeby ozdoby tortowej. Jednakże... okazało się, że jest całkiem fajnym sposobem na przekąskę sam w sobie. Chrupiąca chrupanka z dwóch składników? Czyli dobry sposób na szybkie i proste ładowanie zdrowymi tłuszczami w diecie :)
- 50g awokado
- 50g oleju kokosowego
- +dodatki: orzechy, wiórki, chia, mak, owoce, kakao, odżywka, masło orzechowe i inne
- opcjonalnie: sok z cytryny (2 łyżeczki)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (w wersji na słodko)
- opcjonalnie: cynamon, wanilia, przyprawa korzenna i inne
Rozpuszczamy olej i blenderujemy razem z awokado. Próbujemy masy i dodajemy ulubione przyprawy/słodzidło. Wsypujemy dodatki lub wylewamy od razu na folię spożywczą czy do foremki silikonowej/pudełka śniadaniowego. Im większa powierzchnia tym cieńsza warstwa chrupanki. Na wierzch rozsypujemy dodatki i schładzamy najlepiej przez noc lub kilka godzin w lodówce lub mrozimy w zamrażalce około 15min. Można przechowywać około 5 dni w lodówce.
Po schłodzeniu łamiemy i zjadamy. Można wykorzystać do ozdoby ciasta, ciasteczek czy nawet kanapek lub tarty. Smakuje w wersji wytrawnej i słodkiej.
Na zdjęciu dodatki to: orzechy włoskie, nasiona chia i łyżka soku z cytryny. Na adaptacji ograniczamy się do minimum :)
Na zdjęciu dodatki to: orzechy włoskie, nasiona chia i łyżka soku z cytryny. Na adaptacji ograniczamy się do minimum :)
Makro (baza bez dodatków):
B: 1
T: 57,2
W: 4,3
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Niesamowite😊.Tak niewiele trzeba I prosze super przekaska gotowa.Jutro zrobie😀.
OdpowiedzUsuńTeż jestem w szoku, że tak fajnie wyszło. A chciałam po prostu zrobić coś na wzór łamanej czekolady jak ozdoby :)
UsuńA ja właśnie szukałam czegoś na słodko z awokado ;-) dziękuję Sabinko :D
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i smacznego ;)
UsuńRozpuszcza się w rękach?
OdpowiedzUsuńPodczas jedzenia prosto z lodówki nie, ale jak wszystko co zawiera olej kokosowy - po jakimś czasie tak. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej nie ma stałej konsystencji niestety.
UsuńMyślisz że z masłem lub masłem kakaowym by wyszło? Wydaje mi się, że te tłuszcze nieco lepiej trzymają "formę" niż olej koko, który po minucie poza lodówką już mi pływa w paluchach :P
OdpowiedzUsuńMasło próbowałam i nie jest tak fajne w konsystencji i nie ścina tak mocno. Wychodzi raczej twardy krem?;) Ale tak sobie myślę, że prawdziwe masło kakaowe to taki rarytas, że na pewno da radę tylko chyba będzie potrzebne temperowanie;) Możesz dodać też odrobinkę żelatyny lub agaru. Zawsze to bodziec do zestalenia masy. Wersja na oleju najtańsza i najprostsza, ale można kombinować ;)
UsuńTen deser to raczej coś w stylu: mroze, wyciągam i chrupie na przekąskę od razu. Wersja stabilniejsza (ale dalej chrupiąca) będzie trudniejsza do uzyskania, ale nie mówię, że to niemożliwe ;)
UsuńRozumiem, dzięki :D
UsuńCudowne, cienkie ciasto :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie trochę podobne do kruchego :)
Usuń