Chlebek brokułowo-pieczarkowy
Kolejna opcja na warzywny chlebek z kilku składników. Gotowi? :) Może nie wygląda, ale smakuje!
- 150 g surowego brokuła
- 50g pieczarek
- 2 jaja
- 15g mąki kokosowej/10g babki jajowatej*
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pieprz, zioła
Pieczarki i brokuły zetrzeć na tarce, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę (1,5-2 cm płaska warstwa) i wstawić do piekarnika na 20min w 180 stopniach. Po upieczeniu pokroić na 4 kromki.
Wygląda jak chleb pełen ziarenek, ale nie zawiera ich ani grama.
Makro (2 kromeczki z 4):
B: 10,1
T: 5,9
W: 3,5
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Mąka kokosowa i babka? Czy lub babka.
OdpowiedzUsuńJak składniki są osobno to daję zawsze pod sobą, a kiedy to zamienniki to "/". Ja użyłam babki, a za drugim razem mixu babki i mąki. Proporcje są dowolne właściwie, bo to zależy czy chce się uzyskać miękki czy chrupiacy chlebek. Może dać tylko 15 mąki, lub 15g mąki i 5 babki lub 20g mąki :)
UsuńIle mogę taki chlebek przechowywać, jeśli chciałabym zrobić większą ilość?
OdpowiedzUsuńProponuję przechowywać w lodówce około 3 dni, ponieważ jest na małej ilości mąki i jajach.
UsuńPozdrawiam :)