TRYB JASNY/CIEMNY

Chlebek brokułowo-pieczarkowy

Kolejna opcja na warzywny chlebek z kilku składników. Gotowi? :) Może nie wygląda, ale smakuje! 

Przepis na 4 kromeczki:
  • 150 g surowego brokuła
  • 50g pieczarek
  • 2 jaja
  • 15g mąki kokosowej/10g babki jajowatej*
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pieprz, zioła
*Można dodać mniej lub więcej. Kromki wyjdą miękkie lub bardziej zbite. Można też użyć mixu mąki i babki lub dać jedynie 15g mąki lub 10g babki. 

Pieczarki i brokuły zetrzeć na tarce, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę  (1,5-2 cm płaska warstwa) i wstawić do piekarnika na 20min w 180 stopniach. Po upieczeniu pokroić na 4 kromki.


Wygląda jak chleb pełen ziarenek, ale nie zawiera ich ani grama.



Makro (2 kromeczki z 4):
B: 10,1
T: 5,9
W: 3,5

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Mąka kokosowa i babka? Czy lub babka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak składniki są osobno to daję zawsze pod sobą, a kiedy to zamienniki to "/". Ja użyłam babki, a za drugim razem mixu babki i mąki. Proporcje są dowolne właściwie, bo to zależy czy chce się uzyskać miękki czy chrupiacy chlebek. Może dać tylko 15 mąki, lub 15g mąki i 5 babki lub 20g mąki :)

      Usuń
  2. Ile mogę taki chlebek przechowywać, jeśli chciałabym zrobić większą ilość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję przechowywać w lodówce około 3 dni, ponieważ jest na małej ilości mąki i jajach.

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva