Smaki prosto z PRL-u? Taaak... chyba ten do nich należy. Dziś na blogu cukierki popularnie nazywane "Iryski". Kiedyś je uwielbiałam. To był kolejny ze smaków d…
Ulegając wielu prośbom.... wrzucam jadłospis na cały tydzień keto adaptacji, który powtarzając 4x możecie stosować przez miesiąc. Śmiało korzystajcie, ale z głową! Pamię…
Marcepan... czyli gęsta masa na bazie migdałów. Wielu osobom jednoznacznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Ale marcepan wcale nie jest daniem z Europy. Jego h…
Nadchodzą święta, więc powoli będą pojawiać się przepisy świąteczne:) Oczywiście obowiązkowym przepisem będa... pierniczki! Pokombinowałam, pozmieniałam przepis na ciast…
Kto lubi jaja tak jak ja ręka w górę! Dziś kolejna wersja tarty jajecznej. Poprzednią znajdziecie w poście tutaj [klik]. Poniższa jest zupełnie inna. Wysmarowana majonez…
Ryby... źródło ważnych dla organizmu kwasów DHA. Mam nadzieję, że sięgacie po nie równie często, co ja. Sposobów przygotowania ryb jest wiele: od zalew, panierek, smażen…
Na blogu znajdziecie od dawna batoniki Bounty, cieszące się wzięciem ze względu na swój smak i prostotę. Przepis tutaj [klik]. Dziś nowa wersja batonów (lub czekoladek w…
Kojarzycie taki jogurt Danone produkowany jakoś z 10-15lat temu, który konsytencją przypominał piankę? Jako dziecko uwielbiałam go i wciągałam spore ilości. Potem jakoś …
Dekoracja, ozdoba? Sama nie wiem co chciałam uzyskać, ale poniższy przepis powstał na potrzeby ozdoby tortowej. Jednakże... okazało się, że jest całkiem fajnym sposobem …
Na moim blogu znajdziecie już dwa torty, które zrobiłam dość dawno w zadziwiający sposób, bo....bez użycia piekarnika, a z użyciem patelni :) Są w przepisach tutaj [klik…
Pamietacie b udyń waniliowy z przepisu tutaj [klik] ? Tym razem opcja na budyń czekoladowy w wersji na zimno. Z odżywką i awokado. Zasmakuje nawet tym wybrednym :)
No dobra przyznaję się. Czasem dopada mnie lenistwo tak silne, że nic nie zmusi mnie do włączenia piekarnika. Tak jak dziś. Ale co zrobić gdy masz ochotę na kokosanki, a…
Mam na imię Sabina i jestem magistrem biotechnologii molekularnej oraz dietetykiem klinicznym po studiach. Spędziłam ponad 8 lat na pracy z naukowcami zajmującymi się także dietą ketogenną. Pracowałam w szpitalu oraz w prestiżowych laboratoriach naukowych. Czeka na Ciebie blog pełen setek przepisów i artykułów naukowych, które pomogą Ci usprawnić zdrowie i życie! Na blogu znajdziesz zagadnienia z wielu dziedzin nauki, w których się szkoliłam: epigenetykę, metabolomikę, biochemię, genetykę, chemię organiczną czy biofizykę!