Szarlotka z bezą i kruszonką bez mąki
Dziś na blogu przepis ze specjalną dedykacją dla wszystkich, którzy nie lubią i nie używają mąki kokosowej, a bazują na wiórkach kokosowych. Podobno niektórzy twierdzą, że mąka kokosowa i zmielone wiórki "zachowują się" w wypiekach tak samo i bez problemu można je zastąpić - jedno drugim. Nie zgadzam się z tym. Jak się o tym przekonać? Chociażby na poniższym przepisie. Wystarczy upiec kruche ciasto z przepisu tutaj [klik] lub w wersji bez nabialu tutaj [klik] i porównać je ze spodem z szarlotki z poniższego przepisu. Efekt? Zupełnie inny :)
No, ale dziś wersja bez mąki tylko dla Was :) Baaaardzo krucha szarlotka z warstwą cynamonowych jabłek prażonych na patelni oraz warstwą kokosowej bezy i kruszonki. Brzmi zachęcająco? :) Tylko 4 składniki! Wiórki, smalec, jabłka i jaja+dodatki.
Przepis na spód:
- 100g zimnego smalcu (lub masła)
- 200g zmielonych wiórków kokosowych
- 3 żółtka
- wanilia/aromat waniliowy
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (ok 2-3 łyżeczki)
Wiórki kokosowe należy drobno zmielić, ale nie dopuścić do puszczenia tłuszczu podczas mielenia. Wszystkie składniki zagnieść razem na mokre, gęste ciasto. Schłodzić 30min w lodówce. W tym czasie przygotować kruszonkę i jabłka.
Przepis na kruszonkę:
- 50g zimnego smalcu (lub masła)
- 100g wiórków kokosowych
- wanilia/aromat waniliowy
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (ok 1-2 łyżeczki)
- opcjonalnie: chipsy kokosowe (2-3 łyżki)
Wszystkie składniki razem zagnieść i schłodzić w lodówce przez 30min podobnie jak spód.
Przepis na warstwę jabłek:
- 300g jabłek (4 małe jabłka)
- łyżeczka cynamonu
Jabłka cieniutko obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Przełożyć na patelnię i dusić z cynamonem na wolnym ogniu aż stracą nieco soku. Ostudzić. Jeśli jabłka nie są zbyt soczyste można pominąć ten etap.
Przepis na bezę:
- 3 białka
- 50g wiórków kokosowych
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (ok 2-3 łyżeczki)
- szczypta proszku do pieczenia/sody (również opcjonalnie)
- spora szczypta soli
Białka ubić z solą na sztywno. Dodać wiórki, opcjonalne słodzidło i chwilę jeszcze miksować. Przygotowanie bezy zostawić na sam koniec, gdy spód i kruszonka będą już schłodzone.
Składanie:
Na spód tortownicy wyłożyć schłodzone ciasto i dokładnie wylepić brzegi. Na tak przygotowanym spodzie umieścić jabłka z cynamonem. Na jabłka delikatnie wyłożyć ubitą na sztywno bezę i całość posypać kruszonką. Całość piec przez 45min w 180stopniach. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.
Ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Nie ma idealnie zwartej struktury, ale spokojnie można wyciągać kawałki z foremki. Smak kokosa nie dominuje. Jest jedynie delikatnie wyczuwalny. Do ciasta można dodać również warstwę dżemu lub użyć większej ilości jabłek.
Poniżej szarlotka z chipsami kokosowymi na górze. Na koniec dobrze jest jeszcze posypać całość zmielonym erytrolem/ksylitolem/stewią :)
Makro (1 kawałek z dodatkiem smalcu bez chipsów kokosowych):
B: 5,6
T: 49,1
W: 7,9
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Zrobiłam, ciasto rewelacyjne :) Miałam za mało wiórków, więc na spodzie zamiast, dałam migdały. Góra ściśle jak w przepisie, do białek dałam czubatą łyżkę ksylitolu i długo ubijałam. Myślałam, że kokos nie będzie pasował do jabłek, a wcale nie, smak boski. Bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się bardzo, że posmakowało :)
UsuńTo prawda. Też się bałam, że kokos zdominuje cały smak ciasta, ale jest jedynie subtelnym tłem dla jabłek i cynamonu.
Bardzo prosze o odp.
UsuńZaraz koncze miesiac adaptacji,nareszcie czuje sie lekko,mam energię i apetyt spadl.
Chce zapytac,czy na redukcji moge spożywać ciasta,desery z Pani przepisów? ewentualnie jak dlugo mam unikac takich dobroci chcac schudnac ?
Pozdrawiam :)
Wszystko jest bardzo indywidualne. Mogę opowiedzieć jak jest w moim przypadku :) Na początku drogi jadłam bardzo często desery, byłam uzależniona od słodkiego i musiałam "się ratować". Chudłam. A potem nagle wszystko się zatrzymało i chcąc zrzucić jeszcze trochę musiałam odstawić desery i spożywam je aktualnie raz na tydzień lub rzadziej, gdy mam ochotę. Trzeba obserwować na własnym organizmie i ewentualnie przeciwdziałać. Fajny deserek raz na tydzień nie powinien przeszkodzić w redukcji masy ciała, a będzie to fajna i przyjemna dieta. Nic na siłę:)
UsuńDziękuję za odp. :)
UsuńPani takie pysznosci tu serwuje,ze ciazko przejsc obojetnie :)
Postaram sie byc rozsadna ze slodkosciami !
Nie ma sprawy. Życzę udanej redukcji i pyszności na talerzu :)
UsuńCzy 45 min to nie za dużo?
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTo zależy od piekarnika i tego jak mocno wypieka. Trzeba obserwować i ewentualnie wyłączyć, gdy zacznie się przypiekać:)
UsuńPozdrawiam;)
No to pieczeny 😁
OdpowiedzUsuńNo i wyszło ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście mało zwarte, dość kokosowe wg mnie, wierzch mi się trochę spalił, ale zdjęłam to co się zwęgliło :)
Ten wierzch można pominąć? Bo mi za dużo kokosa i bym do bezy też nie dodała wiórków? Wyjdzie?
One na drugi dzień jest stabilniejsze, lepsze, przechodzi smakiem :) Jeśli piekarnik mocno piecze od góry to trzeba uważać i pilnować niestety wszystkiego. Do bezy nie trzeba wiórków, wierzch też można pominąć. Mam na blogu przepis na ciasto "Pleśniak". Można je zrobić z jabłkami jest podobne do tego :)
UsuńPozdrawiam i życzę smacznych wypieków :)
Czy po dodaniu wiorek do ubitych białek, powinny one oklapnac ? Zrobiła mi sie bardziej papka :)
OdpowiedzUsuńByć może piana była zbyt słabo ubita. Trochę opadnie, ale nie, aż na konsystencję papki. Następnym razem trzeba lepiej ubić ze słodzidłem :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziś nadszedł ten moment, w którym jeśli nie zjem szarlotki, to chyba umrę. Wybór padł na Twój przepis. Bomba kaloryczna, ale raz się żyje, ciasto w piecu. Jak myślisz, mogę częś zamrozić?
OdpowiedzUsuńTak, można śmiało pokroić i w kawałkach sobie zamrozić :)
UsuńSmacznego! Pozdrawiam :)
Niestety dla mnie niewypał. Z szarlotka ma to niewiele wspólnego. Ciasto kokosowe z jabłkiem. Może trzeba robić inny spod. Jestem fanem kokosa ale nawet jak dla mnie to przesada.
OdpowiedzUsuńA czy szarlotka to nie jest właśnie ciasto z jabłkami? :) Na blogu są inne przepisy - można zrobić z przepisu na Pleśniak - i tam dać jabłka, w przepisie jest kruchy spód. Jest mało kokosowe.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika. Wyszło przepyszne! Rewelacja! Mąż zjadł ze smakiem, a nie jest"keto"😉
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Cieszę się :))
UsuńSmacznego i pozdrawiam serdecznie!
można zamiast wiórków użyć mąki kokosowej do spodu?
OdpowiedzUsuń