Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów
Kolejna opcja dla wielbicieli mięsa w sosie. (Nie)tradycyjne pulpety w sosie ze świeżych pomidorów z bazylią, czosnkiem i pieczarkami. Sos nie jest tak gładki i o jednolitej konsystencji, ponieważ użyłam całych pomidorów razem z pestkami. Ale nie przeszkadza to w jedzeniu :) I tak są pyszne!
- 0,5kg mięsa mielonego (np z łopatki wieprzowej jak powyżej)
- 60g cebuli (1 mała cebulka czerwona lub biała)
- 3 ząbki czosnku
- 400g świeżych pomidorów lub puszka pomidorów (bez dodatku cukru i zbędnych składników)
- 100g pieczarek
- 100g smalcu/masła do smażenia
- 20g mąki kokosowej
- 1 jajo
- sól, pieprz, bazylia, oregano
Pomidory sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Zblenderować na gładką masę i dusić do momentu wyparowania wody i zgęstnienia. Można wcześniej przetrzeć je przez sitko aby pozbyć się pestek lub od razu użyć pomidorów z puszki i pominąć ten etap.
Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na 20g smalcu. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę jeszcze smażyć, a następnie wszystko przełożyć do miski z mięsem. Dodać jajo, przyprawy i wyrobiać przez ok 5min aż zacznie całość się lepić. Uformować 25 kuleczek i obtoczyć je w mące kokosowej. *
*Dodatek mąki dobrze jest pominąć na ketoadaptacji.
Na patelni rozgrzać resztę smalcu (80g) i podsmażyć na rumiano kotleciki. Następnie całość przełożyć do gotujących się pomidorów lub (w przypadku użycia gotowych) zalać pomidorami z puszki. Dusić około 20min razem z pieczarkami aż całość zgęstnieje. Doprawić.
*Dodatek mąki dobrze jest pominąć na ketoadaptacji.
Na patelni rozgrzać resztę smalcu (80g) i podsmażyć na rumiano kotleciki. Następnie całość przełożyć do gotujących się pomidorów lub (w przypadku użycia gotowych) zalać pomidorami z puszki. Dusić około 20min razem z pieczarkami aż całość zgęstnieje. Doprawić.
Makro (1 porcja, 5 pulpetów z sosem ze świeżych pomidorów):
B: 22,5
T: 34,8
W: 5,6
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz