Proteinowe gofry (bez mąki)
Proteinowe z dodatkiem wiórek kokosowych i odżywki to jedne z najlepszych i najprostszych gofrów jakie zrobiłam w życiu. Dziś przepis dopracowany specjalnie dla Was :) Są bardzo chrupiące i o dziwo wcale nie suche, tak jak większość przepisów z odżywkami. Pyszne zarówno z jak i bez dodatków. Na zdjęciu poniżej porcja z 1 jaja - 4 niepełne gofry z dodatkiem garstki jagód do ciasta:)
Przepis na 4 duże gofry (lub nawet 5):
- 2 jaja
- 20g odżywki białkowej o dowolnym smaku
- 20g wiórków kokosowych (można pominąć)
- 40g rozpuszczonego oleju kokosowego/rozpuszczonego masła/MCT
- szczypta proszku do pieczenia/sody
- szczypta soli
- odrobina tłuszczu do posmarowania gofrownicy *
- opcjonalnie: 5-10g kakao do kakaowych gofrów
- opcjonalnie: garstka owoców do ciasta
Wszystko razem dokładnie wymieszać i upiec 4-5 gofrów w mocno nagrzanej gofrownicy. Bardzo ważne jest, by wylać TYLKO odrobinę masy i cieniutko je rosmarować, a następnie mocno przyrumienić. Nie wylewać grubej warstwy, bo nie wyjdą tak chrupiące i pyszne.
*Może nie będzie trzeba smarować gofrownicy, żeby zapobiec przyklejeniu, bo gofry bardzo ładnie odchodzą i nie przywierają.
Makro (cała porcja, 4-5 gofrów bez dodatków):
B: 29,7
T: 63,9
W: 3,6
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Zrobilam gofry, nie dodalam kolosu ani oleju koko tylko odzywke,maslo i jajka. Gofry.. stanely mj w gardle, pomimo iz stralam sie je jesc ze smietana, lecz nawet to nie pomoglo. Mialy omletowy jajeczny posmak.. i byly bardzo kruche. Rozczarowalam
OdpowiedzUsuńsie. Moze kiedys podejme kolejna próbe , kokosem.
Myślę, że jeśli nie zostały zmniejszone proporcje (suche składniki do mokrych) to właśnie powód "suchości" wypieku. Olej zapewnia, że gofry są dużo fajniejsze, wilgotniejsze. Tym bardziej jeśli jest go w przepisie dość sporo, bo aż 40g.
UsuńMoże następnym razem warto zrobić z moich proporcji i wg wskazówek zgodnych z przepisem?:) Dużo osób już robiło i były zadowolone :)
Pozdrawiam i udanych wypieków!
Odradzam jedynie stosowania odzywek białkowych smakowych, są słodzone m.in suklarozą
OdpowiedzUsuńNo niestety dalej większość odżywek na rynku to czysta sukraloza. Ale widziałam, że zaczynają się pojawiać takie słodzone stewią :) Jest nadzieja :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Czy można zamiast odżywki np więcej wiorkow?
OdpowiedzUsuńWyjdą, ale... wymagają wcześniejszego przygotowania. Proponuję zerknąć na przepis "czekoladowe gofry z kremem".
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Pyszne gofry! Użyłam bezsmakowej odżywki i dodałam do ciasta troche mrożonych borówek, właśnie zajadam polane masłem migdałowym. Mam gofrownicę do gofrów belgijskich, więc z podanych proporcji wyszła mi jedna sztuka. Dziękuję za przepis, będę na pewno regularnie go używać. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMiło mi! Na zdrówko :)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
dzień dobry :) właśnie przygotowuję! następnym razem chciałabym zastąpić jajka np. siemieniem, myśli Pani, że wyjdą? :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
Usuńniestety sądzę, że nie wyjdą bez jajka, ale niewielką porcję warto spróbować zrobić :)
Pozdrawiam!
Gofry są meeeega. Koniecznie musi być olej kokosowy. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi:))
UsuńPozdrawiam serdecznie
Czy odżywka może być wegańska, na przykład z groszku?
OdpowiedzUsuń