Proteinowa czekolada
Dziś na blogu proteinowa łaciata czekolada!. Baaardzo słodka za sprawą odżywki białkowej i bardzo krucha. Mogę z całą pewnością stwierdzić, że od zawsze jestem uzależniona od wszelkich rodzajów czekolady, ale rzadko sobie na nie pozwalam. Chociaż taka domowa ? Czemu nie! :) Jeśli szukacie zdrowego prezentu dla przyjaciela czy ukochanej osoby to ta czekolada będzie idealna.
Przepis na wersję podstawową na 1 grubą tabliczkę (lub 2 cieńsze):
- 100 g oleju kokosowego
- 30 g ulubionej odżywki białkowej
- 10 g gorzkiego kakao
- opcjonalnie: orzechy, wiórki kokosowe, odrobina alkoholu, pokruszone ciasteczka z przepisu np tutaj [klik] , maliny, jagody i inne owoce albo drobno pokrojona galaretka
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (w przypadku smakowej odżywki słodzik jest całkowicie zbędny)
Olej kokosowy rozpuścić na małym gazie, zdjąć z gazu, dodać białko i dokładnie wymieszać. Rozbić wszystkie ewentualne grudki. Połowę masy wylać do foremki silikonowej, pudełka śniadaniowego, keksówki wyłożonej folią czy foremek na czekoladki. Wstawić na min. 30 min do lodówki lub na krócej do zamrażalki, aż lekko zastygnie. Do drugiej połowy dodać kakao i wymieszać. Wylać smugami na już powoli zastygającą białą masę i wstawić do lodówki/zamrażalki na kolejne 30min.*
*Z zamrażarki czekolada jest dużo lepsza, chrupiąca i krucha.
Druga wersja, prostsza: Rozpuszczony olej wymieszać z odżywką i kakao. Dodać ulubione bakalie (ja najczęściej dodaję 20 g wiórków kokosowych). Wylać masę do foremki silikonowej, do foremek na muffinki lub do pudełka śniadaniowego wyłożonego woreczkiem. Wstawić do lodówki na 2 godziny lub zamrażarki na 30 minut.
*Z zamrażarki czekolada jest dużo lepsza, chrupiąca i krucha.
Druga wersja, prostsza: Rozpuszczony olej wymieszać z odżywką i kakao. Dodać ulubione bakalie (ja najczęściej dodaję 20 g wiórków kokosowych). Wylać masę do foremki silikonowej, do foremek na muffinki lub do pudełka śniadaniowego wyłożonego woreczkiem. Wstawić do lodówki na 2 godziny lub zamrażarki na 30 minut.
Czekoladę można owinąć w sreberko i podarować ukochanej osobie w foremie zdrowego prezentu. Na pewno sprawi radość :)
Jednak nie przechowywać poza lodówką, ponieważ czekolada roztopi się.
B: 33,1
T: 104,4
W: 5,0*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
cześć. czy czekolada rozpuszcza się po za lodówką, jak długo można ją przechowywać
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy w temperaturze pokojowej ma płynną konsystencję, więc... nie wytrzyma długo niestety.
UsuńPozdrawiam:)