TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak a'la KFC

Chrupiąca, aromatyczna i pyszna panierka w stylu popularnego kurczaka KFC. Dziś na blogu właśnie ona :) Na pewno zadowoli nie tylko dorosłych, ale przede wszystkim dzieci. Będą zachwycone chrupiącym kurczakiem w delikatnej lub ostrej czy ziołowej panierce. 

Przepis na 1 porcję panierki:
  • 1 jajo
  • 10g mąki kokosowej*
  • 10g oleju/smalcu  (jeśli panierka za mocno zgęstnieje)
  • sól, pieprz, chili, zioła, papryka słodka/ostra
  • smalec/olej kokosowy do smażenia
Wszystkie składniki razem wymieszać. Obtaczać w panierce mięso lub warzywa i smażyć na smalcu czy oleju kosowym.

Opcja nr 2:

  • 1 jajo
  • 5 g mąki kokosowej
  • 5 g łusek babki jajowatej
  • 10g oleju/smalcu  (jeśli panierka za mocno zgęstnieje)
  • sól, pieprz, chili, zioła, papryka słodka/ostra
  • smalec/olej kokosowy do smażenia
Mięso zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć w mieszance mąki i łuski z przyprawami. Usmażyć na rumiano.

Porcja wystarcza do opanierowania 1 udka czy 2 skrzydełek wcześniej ugotowanych w rosole jak na zdjęciu lub 3 kawałków surowej ryby, garści pieczarek czy warzyw :) 

Makro (samej panierki z 10g oleju do rozcieńczenia): 
B: 8
T: 16,1
W: 1,8

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Jaki dodatek ziół zazwyczaj używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy na co mam ochotę. Czasem tylko pieprz, sól +chili. A czasem oregano, bazylia, kolendra+sól. A czasem słodka papryka i pieprz ziołowy+sól. A czasem nic poza solą i pieprzem :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva