TRYB JASNY/CIEMNY

Czekoladowa rolada z galaretką

Dziś na blogu ciasto SZTOS! Czekoladowa, wilgotna, mięciutka rolada z masą z mascarpone i galaretką. Mhmm.. Brzmi pysznie co? To kto pierwszy spróbuje tego przepisu? :) 
Wielu z Was pewnie już zauważyło, że jest podobny do Kokosowej Kinder Mlecznej Kanapki z przepisu tutaj [klik]. Ale małe modyfikacje sprawiły, że rolada się ładnie zwija i nie łamie. Oba ciasta są pyszne choć zupełnie inne :) 

Przepis na roladę (16 kawałków):

Biszkopt o wymiarach 35x30cm:
  • 3 duże jaja
  • 20g mąki kokosowej
  • 50ml mleka kokosowego lub innego
  • 50g oleju kokosowego
  • 20g ciemnego, gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia/sody
  • 2-3 łyżeczki erytrolu/ksylitolu/stewii
  • opcjonalnie: wanilia, aromat cytrynowy lub inny
W rondelku rozpuścić olej kokosowy z kakao. Ostudzić. Rozdzielić białka i żółtka na 2 miski. Do białek dodać dużą szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie dodać wybrane słodzidło np erytrol i ubijać jeszcze minutę, aż pojawią się smugi. Następnie ubić żółtka (nie trzeba zmieniać końcówek do miksera) aż zbieleją z odrobiną słodzidła. Dodać ostudzoną masę z rondelka, mąkę, proszek/sodę oraz mleko i wymieszać do całkowitego połączenia. Na sam koniec dodać ubite białka i delikatnie połączyć z resztą masy (już bez miksera!). Wyłożyć masę na blaszkę wysmarowaną smalcem czy olejem lub do silikonowej foremki w kształcie prostokąta i  delikatnie rozsmarować na odpowiednie wymiary. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20min. Po upieczeniu roladę zwinąć na ścierce w rulonik jak poniżej i zostawić do ostygnięcia.

 Masa:

  • 300g serka mascarpone lub stała część z puszki z mleczkiem kokosowym
  • 1 galaretka bez cukru* lub 200g świeżych owoców (truskawki, maliny, jagody) i 20g żelatyny/agaru
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, orzechy, pokrojone świeże owoce, kakao, zaparzona kawa, wanilia itp
*Jeśli używamy gotowej galaretki to poza brakiem cukru proszę zwrócić uwagę na jej pełny skład tzn brak konserwantów, E i innych zbędnych dodatków.  

Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu (użyć tylko 300ml wody zamiast 0,5l). 
Jeśli używane są świeże owoce to w 100ml wody rozpuścić żelatynę lub agar, a owoce zblenderować. Połączyć żelatynę z owocami i wstawić do lodówki do stężenia. 

Mascarpone lub twardą część z puszki mleczka kokosowego ubijać mikserem przez ok 2-3 minuty. Dodać przygotowaną galaretkę owocową pokrojoną w kostkę i wymieszać. Rozsmarować masę na roladzie i zwinąć całość jeszcze raz w rulonik. Owinąć roladę w folię spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Na koniec posypać kawą/kakao lub mielonym słodzidłem. 

Masa nie potrzebuje dodatkowego dosłodzenia, gdyż jest dość słodka ze względu na dodatek galaretki. W przypadku zastosowania innej masy np mascarpone+kawa warto spróbować masy i ewentualnie dodać odrobinę erytrolu/ksylitolu czy stewii.

Sam biszkopt jest bardzo wilgotny i delikatny, ale można go dodatkowo skropić odrobiną alkoholu.

Makro (1 kawałek z 16 z użyciem mascarpone i galaretki bez cukru): 
B: 3,1
T: 8,9
W: 1,6


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. a Czy olej kokosowy można zastąpić zwykłym? np rzepakowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie używam innych niż kokosowy, masło, MCT i smalec, ponieważ nie jestem pewna procesu tłoczenia pozostałych. Lepszą opcją będzie smalec/masło :) A jeśli nie chodzi o właściwości zdrowotne...to tak może być rzepakowy od biedy. Jednak zachęcam, by jednak wybrać inny choćby ten smalec.

      Usuń
    2. Spokojnie mąka kokosowa i kakao zabiją smak smalcu :)

      Usuń
  2. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale niestety ciasto się łamie i nie można zwinąć rolady. Żeby uratować sytuację nawet próbowałam ją nasączyć ponczem, ale efektu to nie dało żadnego. Poza tym wydaje mi się, że ciasta powinno być więcej na blaszkę tych rozmiarów. Piekłam na takiej samej jak wskazana w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zajrzeć do wpisu o mące kokosowej. Na 99% problem leży w niej.

      Pozdrawiam serdecznie! Mam nadzieję, że pomogłam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva