Ciasteczka dyniowe a'la pierniczki
Dziś na blogu kolejna wersja ciasteczek. Tym razem zupełnie inne, bo nie kruche, a wilgotne, mięciutkie o konsystencji pieników. Z magicznym składnikiem w postaci surowej dyni :)
- 200g surowej, obranej dyni
- 2 żółtka
- 50g mąki kokosowej
- płaska łyżeczka sody/proszku do pieczenia
- 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
- skórka z cytryny
- łyżeczka przyprawy do piernika np z przepisu tutaj [klik]
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia*
*Ciasteczka same w sobie są lekko słodkawe. Proponuję spróbować masy przed pieczeniem i samemu ocenić czy dodać. Ja nie dodaję.
Dynię zblenderować na gładką masę razem z rozpuszczonym i ostudzonym olejem. Połączyć wszystkie składniki i ugnieść kulę z ciasta.
Wstawić do lodówki na 30min.
Wstawić do lodówki na 30min.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Odrywać po kawałku ciasta, utoczyć kuleczki i rozgnieść na blaszce lub rozwałkować pomiędzy folią spożywczą i wycisnąć ciasteczka. Piec około 35min. Zostawić do ostydnięcia na blaszce. Uwaga: są bardzo delikatne! :) Im grubsze tym lepsze.
Ciasteczka świetnie smakują z sokiem dyniowym z przepisu tutaj [klik].
Makro (1 ciasteczko):
B: 1,7
T: 6,8
W: 1,8
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Dzisiaj zrobiłam te ciasteczka. Są przepyszne, mięciutkie,idealne. Na pewno nie raz do nich powrócę.
OdpowiedzUsuńMiło mi! Smacznego:)
UsuńPozdrawiam serdecznie!