Wegańska zupa grzybowa
Nawet mięsożerca ma czasem ochotę na coś czysto wegańskiego :) No i mnie naszła ochota na grzybowo-warzywne smaki. Tak powstała zupa "Czyścioszek", bo wylądowało w niej wszystko, co tylko miałam w lodówce. Wyszła przepyszna :)
- pół główki brokuła
- 2-3 garście grzybów leśnych+kilka pieczarek (suszone, świeże odgotowane czy mrożone)
- kawałek pora (ok 1/3 długości)
- cebula
- marchewka
- mały fragment selera
- kawałek kapusty
- pietruszka
- kilka garści szpinaku
- 2-3 łyżki soli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- opcjonalnie dla mięsożerców (wkładka w postaci mięsa: boczek, żeberka, drób itp)
Cebulkę, marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do średniej wielkości garnka. Kapustę siekamy. Por kroimy w plasterki. Grzyby i pieczarki również kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko dodajemy do warzyw w garnku i zalewamy wodą (2/3 wysokości czyli ok 2l, aby zupa wyszła gęsta). Stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 50min pod przykryciem, aby warzywa zmiękły, ale zachowały chrupkość. Na ostatnie 5 min gotowania do zupy wrzucamy brokuł pokrojony na mniejsze różyczki oraz szpinak. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy aby brokuł "doszedł". Będzie lekko surowy "al dente". Zupę można podawać z kleksem śmietany :)
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz