Sos a'la holenderski z żółtek
Przepyszny, wytrawny sos o lekko cytrynowym aromacie z dużą ilością kolendry i pietruszki. Idealny do frytek z dyni, sałatki, jajek czy tortilli. Można nim też smarować pieczywo czy tosty zamiast majonezu :)
Przepis na małą miseczkę (2 duże porcje lub 3 mniejsze):
- 4 żółtka
- 100g masła*
- łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki octu jabłkowego i musztardy
- garść siekanej pietruszki i kolendry
- sól, pieprz, odrobina chili
Masło roztopić na małym ogniu i ostudzić. Żółtka ubić na puszystą masę, dodać ocet, sok z cytryny i musztardę. Ubijać powoli i małym strumieniem wlewać roztopione masło. Na końcu doprawić i wsypać posiekane zioła. Sos wykorzystać od razu po zrobieniu lub schłodzić, a wtedy jeszcze zgęstnieje. Można przechowywać w lodówce kilka dni.
Makro (pół całej porcji):
B:6,8
T: 52,8
W:1,5
*W wersji bez nabiału dodać nieco mniej oleju kokosowego (ok 60-70g). Inaczej sos za mocno zgęstnieje po schłodzeniu.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz