TRYB JASNY/CIEMNY

Sos a'la holenderski z żółtek

Przepyszny, wytrawny sos o lekko cytrynowym aromacie z dużą ilością kolendry i pietruszki. Idealny do frytek z dyni, sałatki, jajek czy tortilli. Można nim też smarować pieczywo czy tosty zamiast majonezu :)


Przepis na małą miseczkę (2 duże porcje lub 3 mniejsze):
  • 4 żółtka
  • 100g masła* 
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki octu jabłkowego i musztardy
  • garść siekanej pietruszki i kolendry
  • sól, pieprz, odrobina chili
Masło roztopić na małym ogniu i ostudzić. Żółtka ubić na puszystą masę, dodać ocet, sok z cytryny i musztardę. Ubijać powoli i małym strumieniem wlewać roztopione masło. Na końcu doprawić i wsypać posiekane zioła. Sos wykorzystać od razu po zrobieniu lub schłodzić, a wtedy jeszcze zgęstnieje. Można przechowywać w lodówce kilka dni.

Makro (pół całej porcji):
B:6,8
T: 52,8
W:1,5 

*W wersji bez nabiału dodać nieco mniej oleju kokosowego (ok 60-70g). Inaczej sos za mocno zgęstnieje po schłodzeniu.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva