Kakaowy koktajl z konopią
Dziś na blogu wersja baaardzo czekoladowa koktajlu z awokado i mleczkiem kokosowym z dodatkiem nasionek konopii, które są zaliczane do tzw "superfood". Zawierają idealny stosunek kwasów omega 6 : omega 3 oraz duuużo witaminy E, wapnia, żelaza i cynku. A jakie mają właściwości organoleptyczne? Nasiona przyjemnie chrupią i idealnie pasują jako posypka do dań sałatkowych, koktajli czy deserów :) Szczerze polecam!
Przepis na 1 dużą porcję koktajlu:
- 130g awokado (pół dużego)
- 150g mleczka kokosowego z puszki razem z wodą lub śmietanki 36%
- 50g wiórków kokosowych
- 10g ciemnego, gorzkiego kakao lub karobu
- 20g pestek dyni
- 20g nasionek konopii
- dodatkowo: olej kokosowy, olej MCT lub inny (w dowolnej ilości tolerowanej przez organizm)
Awokado, kakao, mleczko, wiórki i pestki dyni blenderujemy razem z odrobiną wody na gładką masę. W razie potrzeby rozcieńczamy jeszcze wodą. Na koniec dodajemy nasiona konopii, mieszamy i gotowe.
Makro (całej porcji bez wliczonej opcjonalnej dawki oleju):
B: 20,4
T: 99,2
W: 19,8
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz