Gołąbki w sosie pomidorowym z pieczarkami
Były już gołąbki z młodej kapusty w szybkim wykonaniu (ze względu na podsmażone wcześniej mięso). Dziś na blogu bardziej tradycyjne gołąbki z białej kapusty, surowego mięsa i pomidorowego sosu. Długo duszone, soczyste i pyszne! Sezon na kapustę właśnie się zaczyna, więc korzystajmy :) Przepis na 5-6 gołąbków:
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
- 60 g cebuli (1 mała cebula)
- 50 g smalcu (lub masła)
- 1 jajo (można pominąć, bez jajka też wyjdą)
- 100 g pieczarek
- 0,7kg kapusty białej (prawie cała, mała główka lub połowa dużej)
- 50 g domowego koncentratu pomidorowego (czyli długo gotowane, odparowane pomidory) lub gotowego bez dodatku cukru i zbędnych składników (można też użyć passaty pomidorowej)
- Łyżeczka: soli, papryki słodkiej, bazylii, majeranku, oregano, szczypta pieprzu i chili
- woda
Zagotować wodę w garnku. Oderwać kilka zewnętrznych liści z kapusty i odłożyć. Następnie oderwać kolejne 5 i wrzucić do garnka. Sparzyć we wrzątku do miękkości (2-3minuty). Z tak przygotowanych liści wyciąć pod skosem twarde łodygi, ale tak by nie uszkodzić całego liścia. Resztę kapusty umyć i drobno posiekać. Wylać wodę z garnka, umyć, a następnie ułożyć na dnie posiekane liście.
Cebulkę podsmażyć na smalcu, a następnie wymieszać razem z mięsem mielonym w misce. Dodać jajo, ulubione przyprawy i wyrabiać rękoma, aż zacznie się kleić. Całość podzielić na 5 części i ułożyć na każdym liściu, a następnie zawinąć boki i zwinąć całość jak na zdjęciu niżej.
Tak przygotowane gołąbki ułożyć na kapuście w garnku. Pieczarki posiekać i wysypać na gołąbki. Następnie całość zalać koncentratem pomidorowym (lub passata) który wcześniej wymieszać ze szklanką wody.
Gołąbki gotować pod przykryciem około 2 h do miękkości. Sprawdzać widelcem czy łatwo się wbija. W razie potrzeby dolać po godzinie odrobinę wody tak, by gołąbki nie miały szansy się przypalić. Można zrobić też w wersji bez grzybów;)
Makro (1 gołąbek z 5 z sosem, pieczarkami i kapustą): około 417 kcal
B: 19,4
T: 32
W: 13
B: 19,4
T: 32
W: 13
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz