Chrupiące bułeczki z serem
Kojarzycie bułeczki z serem oferowane w piekarniach? Te białe, niezdrowe, pełne spulchniaczy i jajek w proszku? A może tak domowe bułeczki z serem pełne błonnika, na smalcu, bez chemii, które chrupią tak, że słychać w drugim pokoju? Są po prostu pyszne! Szczególnie na gorąco :) Podejrzewam, że po ostudzeniu, na drugi dzień miękną, ale nie dam głowy, bo wszystkie poznikały w chwilę po upieczeniu :)
Przepis na 2 duże bułki:
- 50g smalcu/miękkiego oleju kokosowego
- 2 spore jaja lub 2 małe+odrobina wody
- 30g łusek babki jajowatej
- 10g mąki kokosowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia/sody
- ulubione zioła, sól, pieprz, prażona cebulka, czosnek itp
- 25g sera do posypania po wierzchu
Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotowe. Blaszkę wysmarować smalcem/olejem. Uformować dwie bułki, można lekko spłaszczyć. Posypać po wierzchu serem i piec około 40min w 180 stopniach. Można wcinać gorące !:)
Bułeczki świetnie smakują również podane z pastą ze słonecznika i awokado z przepisu tutaj [klik] :)
Makro (2 bułki): BTW: 30,5:76:4,5
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
szkoda że nie można wydrukować sobie przepisu, trudno tak w kuchni z laptopem :-)
OdpowiedzUsuńChciałam zrobić przepisy w takiej formie, żeby otwierały się w nowym okienku "Do wydruku", ale nie mam zielonego pojęcia jak takie cuda się tworzy :( Jak mnie olśni to na pewno to zrobię!
UsuńTak pysznie wyglądają, a córka nie może jeść jajek :(. Pomimo iż jest na diecie ketogennej, to nieoczekiwanie pojawiły się i inne ogranniczenia :/
OdpowiedzUsuńNa blogu pojawił się chlebek bez jajek, proszę zajrzeć :) Pozdrawiam.
UsuńCzy przez babke maja grzybowy posmak ?:) mam babke z vivio i jest,paskudna :( przez ten,posmak
OdpowiedzUsuńNo niestety jak ktoś jej nie polubi albo jest bardzo wyczulony to każdy wypiek na babce będzie taki posmak miał. Chyba, że babki jest bardzo mało. W bułeczkach z cukinią z mojego bloga babka jajowata jest praktycznie niewyczuwalna. Może ich spróbuj? Ewentualnie spróbuj kupić łuski babki z innej firmy. Nie wszystkie mają tak silny posmak grzybowy.
UsuńNiestety bułki mi w ogóle nie wyrosły :-( może zrobiłam błąd że włączony był termoobieg?
OdpowiedzUsuńByć może:( Ja niestety nie pomogę jeśli chodzi o termoobieg, bo nie mam takiej opcji w piekarniku. Często też babka i mąka (jeśli są słabej jakości) nie dają rady z tak dużą ilością tłuszczu. Może spróbuje Pani z przepisem na Grahamki? Powinno się udać bez problemu :)
UsuńPozdrawiam i udanych wypieków!
Przepyszne!! �� Genialny przepis. Te bułeczki to pierwsze ketopieczywo które naprawdę mi smakuje �� Dziękuję!
OdpowiedzUsuńA.
Miło mi! Smacznego:)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobiłam z tłuszczem wytopionym z pieczonej gęsi i są obłędne!
OdpowiedzUsuńMiło mi! Smacznego :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Czy można je mrozić? Szkoda mi rozgrzewać całego piekarnika na 2 bułeczki :)
OdpowiedzUsuńTak oczywiście :)
UsuńPozdrawiam serdecznie