Warstwowa zapiekanka z mięsem
Dziś na talerzu ląduje pyszna zapiekanka warstwowa! Nie rozpada się, trzyma strukturę, a przy tym ładnie wygląda i jest baaardzo smakowita. To kto się skusi? :)
Przepis na 6 porcji (tortownica o średnicy 25cm):
- 0,5kg mięsa mielonego (w moim przypadku wołowe)
- 100g pieczarek
- 300g kalafiora
- 100g papryki
- 200g cukinii
- 3 jaja
- 125g startego sera żółtego
- sól, pieprz, chili, zioła itp
Z cukinii robimy obieraczką do warzyw cieniutkie plasterki lub kroimy na okrągłe krążki nożem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę i kalafior w kostkę. Mięso mielone doprawiamy i dokładnie wyrabiamy. Do pokrojonego kalafiora dodajemy jaja, również doprawiamy i dokładnie mieszamy. Następnie układamy warstwy jak na zdjęciach. Na spód foremki i jej boki wykładamy cukinię.
Na cukinię wykładamy mięso.
Na mięso ponownie wykładamy paseczki lub krążki z cukinii.
Na cukinię wykładamy pieczarki i paprykę.
Całość zalewamy mieszanką z kalafiora i jaj.
Na koniec posypujemy startym serem.
Pieczemy całość w 200 stopniach przez 40min, a kolejne 20min w 180 stopniach.
Makro (1/3 zapiekanki czyli 2 duże kawałki ze zdjęcia wyżej):
B: 50
T: 41,5
W:8,8*
*Makro z wliczonym mięsem wołowym. Lepsze uzyskacie używając mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej, co będzie szczególnie ważne na adaptacji.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
to mi się podoba
OdpowiedzUsuńCo mozemy uzyc zamiast cukinii? Maz strasznie nie lubi...
OdpowiedzUsuńBakłażan? :) Lub hmm.. liści kapusty białej nawet. Pozdrawiam i życzę smacznego:)
Usuńto surowy kalafior czy sparzony?? Zapiekankę pieczemy bez przykrycia ? :)
OdpowiedzUsuńJeśli nie jest zaznaczone, żeby gotować to zawsze surowy:) On się upiecze także surowość straci.
UsuńPozdrawiam;)
dziękuję za odpowiedź,właśnie robię :D
UsuńI tak, bez przykrycia. To też staram się zawsze podawać, ale rzadko tak piekę;)
OdpowiedzUsuńW takim razie smacznego;)
OdpowiedzUsuń