TRYB JASNY/CIEMNY

Orzechowo-kokosowa nutella

Kto ma ochotę na kanapki, naleśniki, gofry czy racuchy z nutellą? A w dodatku takie, które są zgodne z dietą niskowęglowodanową, a przy tym niezwykle zdrowe? :) 


Przepis na spory słoiczek 450g: 
  • 150g mleczka kokosowego/ śmietanki 36%
  • 20g gorzkiego kakao
  • 30g migdałów (lub więcej)
  • 30g orzechów laskowych (lub więcej)
  • 100g wiórek kokosowych
  • 100g masła lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki wody
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki erytrolu/stewii/ksylitolu
  • ewentualne dodatki: odżywka białkowa, MCT, wanilia, cynamon itp

Orzechy i wiórki mielimy do momentu aż puszczą tłuszcz lub tylko do drobnego rozdrobienia (w zależności od tego jaki rodzaj kremu chcemy uzyskać tzn z kawałkami orzechów czy o jednolitej konsystencji). Masło/olej kokosowy rozpuszczamy razem z kakao i wodą, a następnie krótko gotujemy. Do lekko ostudzonej polewy dodajemy słodzik, mleczko oraz zmielone orzechy i wiórki. Całość blenderujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Poniżej krem z niecałkowicie zmielonymi orzechami i wiórkami. 
Kawałeczki orzechów przyjemnie chrupią w ustach.

Szczególnie polecam z bułeczkami na oleju kokosowym z przepisu tutaj[klik]. 
Krem będzie pyszny również z racuchami z przepisu tutaj [klik].


Makro (na cały słoiczek 450g, wersja z masłem i mleczkiem kokosowym): BTW: 23,3: 210,3: 16,7

Bardzo łatwo sterować makroskładnikami kremu. Wystarczy dodać mniej/więcej orzechów czy wiórek oraz masła/oleju. Można zrobić wersję bardzo zbitą lub kremową czy nawet półpłynną. Fajną opcją jest też zblenderowanie kremu z awokado. Nutellę można również zużyć jako masę do ciasta, czy przesmarować nim biszkopt lub po prostu wyjeść łyżeczką prosto ze słoika:) Od Was zależy na co macie ochotę!

PS: Nutellę przechowywać w lodówce. Krem powinien mocno zgęstnieć. Jeżeli wolicie płynniejszą konsystencję użyjcie zamiast mleczka kokosowego śmietanki 36%.
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Jak ja się cieszę że na Ciebie trafiłam 😍😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi również bardzo miło!

      Pozdrawiam serdecznie i miłego buszowania po blogu:)

      Usuń
  2. ile może stać taki krem w lodówce? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dość długo. Na pewno około 3-4 dni postoi bez problemu. Może nawet i z tydzień :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. lepiej zrobie z polowy produktów ;) dziekuje bardzo :) dziekuje rowniez, za te wszystkie przepisy i rady ;) Jesteś cudowna:)

      Usuń
    3. Do usług! Smacznego i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. super przepis... jak moge go zapisać u siebie na komputerze, żeby miec dostęp także gdy nie mam zasięgu internetowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opcji drukuj jest też "PDF". Także tym sposobem :) Ewentualnie można spróbować zapisać stronę "do czytania offline". Powinna być taka opcja gdzieś w menu przeglądarki :)

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Czy krem z innych orzechów (np. mieszanka włoskich i brazylijskich) będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyborny :)
    W czym Pani mieli te orzechy na krem? Jakie urządzenie podoła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elektryczny młynek do kawy, polecam :) Dobry blender też da radę!

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva