Orzechowo-kokosowa nutella
Kto ma ochotę na kanapki, naleśniki, gofry czy racuchy z nutellą? A w dodatku takie, które są zgodne z dietą niskowęglowodanową, a przy tym niezwykle zdrowe? :)
Przepis na spory słoiczek 450g:
- 150g mleczka kokosowego/ śmietanki 36%
- 20g gorzkiego kakao
- 30g migdałów (lub więcej)
- 30g orzechów laskowych (lub więcej)
- 100g wiórek kokosowych
- 100g masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżki wody
- opcjonalnie: 2-3 łyżki erytrolu/stewii/ksylitolu
- ewentualne dodatki: odżywka białkowa, MCT, wanilia, cynamon itp
Orzechy i wiórki mielimy do momentu aż puszczą tłuszcz lub tylko do drobnego rozdrobienia (w zależności od tego jaki rodzaj kremu chcemy uzyskać tzn z kawałkami orzechów czy o jednolitej konsystencji). Masło/olej kokosowy rozpuszczamy razem z kakao i wodą, a następnie krótko gotujemy. Do lekko ostudzonej polewy dodajemy słodzik, mleczko oraz zmielone orzechy i wiórki. Całość blenderujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Poniżej krem z niecałkowicie zmielonymi orzechami i wiórkami.
Kawałeczki orzechów przyjemnie chrupią w ustach.
Szczególnie polecam z bułeczkami na oleju kokosowym z przepisu tutaj[klik].
Krem będzie pyszny również z racuchami z przepisu tutaj [klik].
Makro (na cały słoiczek 450g, wersja z masłem i mleczkiem kokosowym): BTW: 23,3: 210,3: 16,7
Bardzo łatwo sterować makroskładnikami kremu. Wystarczy dodać mniej/więcej orzechów czy wiórek oraz masła/oleju. Można zrobić wersję bardzo zbitą lub kremową czy nawet półpłynną. Fajną opcją jest też zblenderowanie kremu z awokado. Nutellę można również zużyć jako masę do ciasta, czy przesmarować nim biszkopt lub po prostu wyjeść łyżeczką prosto ze słoika:) Od Was zależy na co macie ochotę!
PS: Nutellę przechowywać w lodówce. Krem powinien mocno zgęstnieć. Jeżeli wolicie płynniejszą konsystencję użyjcie zamiast mleczka kokosowego śmietanki 36%.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Jak ja się cieszę że na Ciebie trafiłam 😍😍😍😍
OdpowiedzUsuńMi również bardzo miło!
UsuńPozdrawiam serdecznie i miłego buszowania po blogu:)
ile może stać taki krem w lodówce? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że dość długo. Na pewno około 3-4 dni postoi bez problemu. Może nawet i z tydzień :)
UsuńPozdrawiam :)
lepiej zrobie z polowy produktów ;) dziekuje bardzo :) dziekuje rowniez, za te wszystkie przepisy i rady ;) Jesteś cudowna:)
UsuńDo usług! Smacznego i pozdrawiam serdecznie :)
Usuńsuper przepis... jak moge go zapisać u siebie na komputerze, żeby miec dostęp także gdy nie mam zasięgu internetowego?
OdpowiedzUsuńW opcji drukuj jest też "PDF". Także tym sposobem :) Ewentualnie można spróbować zapisać stronę "do czytania offline". Powinna być taka opcja gdzieś w menu przeglądarki :)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Czy krem z innych orzechów (np. mieszanka włoskich i brazylijskich) będzie ok?
OdpowiedzUsuńTak oczywiście :)
UsuńPozdrawiam!
Wyborny :)
OdpowiedzUsuńW czym Pani mieli te orzechy na krem? Jakie urządzenie podoła?
Elektryczny młynek do kawy, polecam :) Dobry blender też da radę!
UsuńPozdrawiam serdecznie!