Lekki deser z galaretką owocową (bez nabiału)
Lato to pora bezustannych upałów, które dają się w kość nawet tym najbardziej odpornym na ciepło. W tym czasie nikt nie ma ochoty nic piec w piekarniku, ale.....schłodzony, przepyszny deser prosto z lodówki każdy chętnie by zjadł! No i jest i u mnie :)
Przepis na 3 pucharki:
- cała puszka mleczka kokosowego lub jogurt grecki/naturalny (w wersji z nabiałem)
- sok z połówki cytryny+skórka z całej
- 250g jeżyn/jagód/malin czy truskawek (z czego 50g do dekoracji)
- 20g żelatyny (4 płaskie łyżeczki) rozpuszczonej w odrobinie ciepłej wody (ok pół kubeczka) lub agar agaru*
*Przygotowaną porcję żelatyny/agaru należy podzielić na 2 porcje. Jedną do owoców, drugą do mleczka.
200g owoców zblenderować na gładką masę i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się nasionek. (Można je zostawić ze względu na błonnik, ale mogą niektórym mogą przeszkadzać, bo mocno chrupią.) Wymieszać łyżkę owoców z połową przygotowanej żelatyny lub agar agaru, a następnie z resztą owoców.
Podobnie przygotować mleczko kokosowe. Nie wylewać wody oddzielonej od stałej części! Jeżeli mleczko nie oddzieliło się to bez obaw, deser też wyjdzie. Niewielką ilość wymieszać z drugą połową przygotowanej żelatyny/agaru, a następnie połączyć całość z resztą mleczka. Dodać również sok z cytryny i skórkę. Wykładać obie masy w dowolny sposób do pucharków lub miseczek czy szklanek. Można to zrobić naprzemiennie z odstępami na schłodzenie lub wyłożyć na spód połowę owocowej masy, następnie mleczko i znów owoce oraz dekoracja z pozostałych owoców. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Makro (1 porcja z 3):
B: 9
T: 25,7
W:8,7
B: 9
T: 25,7
W:8,7
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz