Kruche ciasto (przepis bazowy nr 2, wersja na maśle)
Maślane kruche ciasto, które chrupie jak tradycyjne na mące pszennej...Tym razem w wersji z nabiałem :) Oczywiście na blogu znajdziecie też wersję bez nabiału tutaj oraz tutaj w postaci tartalelek.
- 100g zimnego masła/smalcu ze skwarkami
- 1 jajo
- 100g wiórek kokosowych
- 50g mąki kokosowej
- wanilia
Wszystko razem zagnieść. Konsystencja ciasta przypominać kruszonkę. Jeżeli ciasto jest zbyt suche i nie lepi się w grudki należy dodać żółtko lub łyżkę śmietany. Jeżeli jest zbyt gęste wymaga więcej mąki kokosowej, gdyż słabo wciągnęła wilgoć. Następnie wykleić ciastem tortownicę. Piec około 20min w 180stopniach na rumiany kolor.
Ciasto można wstawić do lodówki i użyć później lub zamrozić. Przepis na powyższe ciasteczka tutaj [klik].
Ciasto można wstawić do lodówki i użyć później lub zamrozić. Przepis na powyższe ciasteczka tutaj [klik].
Makro całego kruchego ciasta:
B: 21,1
T: 156,9
W:14,6
B: 21,1
T: 156,9
W:14,6
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz