Krem z dyni
Słodko-ostra zupa krem z dyni. Podana z chrupiącymi jajami sadzonymi smakuje wyśmienicie! Ktoś zamawiał? :)
- 500g puree z dyni*
- 200g mleczka kokosowego
- 60g masła/oleju kokosowego
- 50g sosu sojowego (3 spore łyżki)
- przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano, bazylia, czosnek (po łyżeczce)
*Przygotowujemy puree z dyni w następujący sposób: dynię kroimy w mniejsze kawałki, pozbawiamy wnętrza (bez obierania dla odmiany hokkaido, pozostałe trzeba obrać ze skórki) i pieczemy do miękkości w piekarniku w ok 200stopniach lub gotujemy (od 30 min dla hokkaido do 1h dla twardszych odmian). Upieczoną dynię blenderujemy na gładką masę.
Do puree dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i gotujemy do zawrzenia, a następnie podajemy w ulubiony sposób.
Makro (1 porcja bez dodatków ze zdjęcia): BTW: 3,4: 21,8: 11,1
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
sos sojowy? pokazuje mi, że ma bardzo dużo ww :-(
OdpowiedzUsuńKup niedosładzany. Lub pomiń. Na porcję wychodzi ledwo niecała łyżeczka :)
UsuńTak. Znalazłam. Kikkoman ma mało ww :-) A ta zupa jest stałym elementem mojej dietyjesienią :-) juz chyba z 5raz robie
UsuńIdealna na jesień. Szczególnie teraz, gdy dynia kosztuje niecałe 2zł :) Bardzo się cieszę, że smakuje :)
UsuńCzy chodzi o mleczko kokosowe w puszce? Lacznie z gesta czescia?
OdpowiedzUsuńTak. Jeśli używam tylko części stałej bez wody piszę konkretnie "stała część mleczka". W tym przepisie można użyć zarówno gęstej części lub wymieszanej stałej i płynnej. Co kto lubi :)
Usuń