Gofry z dyni
Kolejny przepis z wykorzystaniem sezonowego warzywa :) Gofry z dyni! Prawda, że niezwykle ładnie prezentują się na talerzu? Dziś w wersji wytrawnej, ale bardzo łatwo zamienić je na wersję na słodko.
Przepis (na 2 duże gofry lub 3 małe):
- 1 jajo
- 100g surowej dyni (na zdjęciu hokkaido, moim zdaniem najlepsza)
- 10g masła/smalcu/oleju kokosowego/MCT lub innego tłuszczu
- 10g łusek babki jajowatej
- sól, pieprz, zioła
- dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania gofrownicy
Dynię kroimy na malutkie kawałeczki (jeśli mamy hokkaido to można razem ze skórką), a następnie blenderujemy z resztą składników na gęstą masę (zupełnie inną niż na tradycyjne gofry). Wysmarowaną tłuszczem gofrownicę mocno rozgrzewamy. Masę na gofry rozkładamy cienko w gofrownicy i pieczemy. Gofry po upieczeniu powinny łatwo odchodzić od maszyny i nie rwać się .
Gofry smakują pysznie polane masłem i płynnym żółtkiem z jaja sadzonego :) W wersji na słodko wystarczy zamienić łuski babki jajowatej na mąkę kokosową.
Makro (cała porcja bez tłuszczu do wysmarowania gofrownicy): BTW: 11,7:15:9
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
- 1 jajo
- 100g surowej dyni (na zdjęciu hokkaido, moim zdaniem najlepsza)
- 10g masła/smalcu/oleju kokosowego/MCT lub innego tłuszczu
- 10g łusek babki jajowatej
- sól, pieprz, zioła
- dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania gofrownicy
Dynię kroimy na malutkie kawałeczki (jeśli mamy hokkaido to można razem ze skórką), a następnie blenderujemy z resztą składników na gęstą masę (zupełnie inną niż na tradycyjne gofry). Wysmarowaną tłuszczem gofrownicę mocno rozgrzewamy. Masę na gofry rozkładamy cienko w gofrownicy i pieczemy. Gofry po upieczeniu powinny łatwo odchodzić od maszyny i nie rwać się .
Gofry smakują pysznie polane masłem i płynnym żółtkiem z jaja sadzonego :) W wersji na słodko wystarczy zamienić łuski babki jajowatej na mąkę kokosową.
Makro (cała porcja bez tłuszczu do wysmarowania gofrownicy): BTW: 11,7:15:9
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz